Hufvudstadsbladet

Oceanernas sympatiska jätte

-

●●Blåvalen är veterligen det största djur som någonsin existerat. De största dinosaurie­rna kan ha varit nästan lika långa, men inte lika tunga. Blåvalen kan bli 30 meter och väga över 170 ton. Bara dess tunga kan väga 2,7 ton och hjärtat 180 kilo. För jämförelse kan en afrikansk elefant väga 6 ton.

●●Det finns tre eller fyra raser av blåval av vilka den största lever i Atlanten. Honan brukar föda en unge vartannat eller vart tredje år. Ungen är 7 meter lång vid födseln och väger 2,5 ton. Ungen dricker runt 380 liter mjölk om dagen för att snabbt lägga på vikt, som mest 90 kilo i dygnet.

●●Blåvalar kommunicer­ar med lågfrekven­ta ljud, de lägsta ohörbara för människan. Forskarna tror att blåvalar kan leva i ungefär 80 år. De simmar vanligtvis i en hastighet av 10 knop, men kan spurta till drygt 25 knop över korta sträckor och dyka till 200 meter. De livnär sig på krill som de silar mellan barderna. De går upp till ytan för att andas och sprutar då ut luft och vatten i en stråle som nå 9 meter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland