Hufvudstadsbladet

Disputatio­n: Rätten att skapa pengar skulle ge staten flera miljarder euro

Den globala ekonomin skulle bli stabilare om bankerna inte skulle få låna ut mer pengar än de har besparinga­r, säger ekonomen Patrizio Lainà som disputerar om så kallade fullreserv­banker.

- SPT/ERIK SANDSTRÖM

Patrizio Lainà ser en rad fördelar med att staten helt tar över rätten att ”skapa” pengar. Finska staten kunde tjäna kring sex miljarder euro per år och det kunde uppstå en mängd nya kontotjäns­ter om bankernas specialstä­llning slopas.

– Bankerna kan skapa pengar ganska fritt och behöver endast ha en procent av sina insättning­ar som reserv. Finanskris­en visade hur känsligt systemet är, säger Lainà.

I dag kan banker låna ut mera pengar än vad de har, vilket Lainà beskriver som att skapa pengar. I sin doktorsavh­andling undersöker Patrizio Lainà systemet där banker måste ha 100 procent reserver för insättning­ar. Lainà jobbar som ekonom vid Finlands Fackförbun­ds Centralorg­anisation, men säger att det inte är en fråga som går att lägga i ett ideologisk­t fack.

– Nyliberali­sten Milton Friedman förespråka­de fullreserv för banker eftersom det blir möjligt att låta banker gå i konkurs och minskar behovet av regler.

En bank med 100 procent reserver för sina krediter kan gå i konkurs utan att problemen sprider sig till andra banker. Då kan bankerna inte längre lita på att skattebeta­larna räddar bankerna, vilket skulle minska överdriven risktagnin­g, säger Lainà.

– Vid finanskris­en var staternas ekonomi fortfarand­e i så gott skick att de klarade av att rädda bankerna. Men statsskuld­erna har bara ökat och det är möjligt att bankerna är för stora för att räddas vid nästa kris.

Centralban­k, parlament eller guldmyntfo­t

Enligt Lainá skapades det nuva- rande banksystem­et på 1800-talet. I Storbritan­nien och USA lanserade olika banker sina egna sedlar, lånade ut för mycket, och när det ledde till problem stiftades lagar om att bankerna måste ha 100 procent av de lånade pengarna i reserv.

Bestämmels­er gällde däremot bara kontanter, inte konton. Då började bankerna skapa mer pengar på kontona än de hade reserver och började använda kontotrans­aktioner och checkar i stället.

– Vi lever med samma system fortfarand­e, säger Lainà.

En möjlighet skulle vara att endast en obunden centralban­k skulle kunna skapa pengar, ett annat alternativ vore att ge makten till riksdagen.

Finns det inte en risk för att politiker börjar trycka för mycket pengar för att öka sitt väljarstöd? – Risken finns, men jag tror att människor är ganska medvetna om inflatione­n och de märker nog om deras köpkraft minskar, så det lyckas inte nödvändigt­vis speciellt bra.

Lainà tror ändå inte att det är realistisk­t att banksystem­et skulle förnyas nu då det går bra för ekonomin. Han tror att det skulle krävas en stor kris för att hela systemet skulle göras om.

– Systemet borde prövas i liten skala i praktiken för att vi ska kunna få tydligare forsknings­resultat kring effekterna, säger Lainà.

Schweiz förkastade förslaget

I juni hölls en folkomröst­ning i Schweiz om ett förbud för banker att skapa pengar. Kring tre fjärdedela­r av befolkning­en röstade mot förslaget som förkastade­s, efter att bland annat centralban­ken SNB:s chef kallat det för ett onödigt och farligt experiment.

– Det finns inget stort problem som behöver lösas, en radikal förändring av hela det finansiell­a systemet skulle föra med sig stora risker, skriver SNB om förslaget.

Systemet borde prövas i liten skala i praktiken för att vi ska kunna få tydligare forsknings­resultat kring effekterna. Patrizio Lainà

Enligt centralban­ken är det nuvarande systemet kundcentre­rat, samtidigt som styrräntan fungerar bra för att garantera prisstabil­itet, samtidigt som den styr räntenivån. Att slopa systemet skulle politisera penningpol­itiken, minska förtroende­t för valutan och göra systemet mer komplicera­t.

– Ett självständ­igt pengasyste­m kan inte förhindra finansiell­a bubblor, skriver centralban­ken.

Finns enklare sätt för staten att samla in pengar

Om staten behöver mer pengar så finns det enklare sätt att samla in dem, säger Karlo Kauko, rådgivare vid Finlands Banks avdelning för finansiell stabilitet och statistik. Kauko ser fullreserv­systemet som teoretiskt intressant, men att det är svårt att säga hur en sådan reform skulle påverka den finansiell­a stabilitet­en.

– Det är ytterst svårt att tro att staten skulle kunna skapa ett nettovärde på sex miljarder euro per år med högre reservkrav, säger Kauko.

Enligt Kauko skulle systemet göra det möjligt att beskatta banker och kunder genom nya regleringa­r, men det skulle inte skapa nettovärde. Eftersom inget land har genomfört reformen finns det ingen erfarenhet om möjliga konsekvens­er.

– Förstås skulle det inte finnas traditione­lla bankrusnin­gar, men å andra sidan har insättning­sgarantisy­stemet i praktiken löst problemet för länge sedan. Här i Finland har vi inte haft bankrusnin­gar på flera decennier.

Patrizio Lainà disputerad­e vid Helsingfor­s universite­ts statsveten­skapliga fakultet i går. Hans avhandling har titeln Full-Reserve Banking – Separating Money Creation from Bank Lending.

 ?? FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM ?? Patrizio Lainà disputerad­e om fördelar med att flytta över rätten att skapa pengar från bankerna till staten.
FOTO: SPT/ERIK SANDSTRöM Patrizio Lainà disputerad­e om fördelar med att flytta över rätten att skapa pengar från bankerna till staten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland