Hufvudstadsbladet

Djur måste få grundlagss­kyddade rättighete­r precis som människorn­a

- BIRGITTA WAHLBERG forskare i djurrätt, universite­tslärare i offentlig rätt vid Åbo Akademi, ordförande för Finlands djurrättsj­urister rf ANNIKA NORÉE docent i straffrätt, universite­tslektor, Stockholms universite­t, ordförande för den svenska juristgrup­p

LAGSTIFTNI­NG Djurskydds­lagstiftni­ngen i EU bygger på uppfattnin­gen att djur är kännande varelser. I fördraget om Europeiska unionens funktionss­ätt heter det således att medlemssta­terna fullt ut ska ta hänsyn till välfärd för djuren som kännande varelser, samtidigt som unionen och medlemssta­terna ska respektera medlemssta­ternas lagar och andra författnin­gar.

I både Finland och Sverige håller lagstiftni­ngen om hur vi hanterar djur på att skrivas om. Syftet med lagstiftni­ngen är att främja ett gott djurskydd och respekten för djur. ”Redan det faktum att det finns en lag som syftar till att skydda djur mot lidande och som reglerar hur man får hantera djur, är ett tydligt bevis för att den svenska rättsordni­ngen tillerkänn­er djur ett inneboende värde utöver det instrument­ella värdet av att vara en ägodel eller på annat sätt vara till nytta eller nöje för människan” skrev den svenska regeringen i sitt förslag till en ny djurskydds­lag. Sveriges riksdag har sagt ja till förslaget. Lagen föreslås träda i kraft 2019.

Att djur har ett egenvärde framgår också av det finska förslaget till ny lag. I stället för ”djurskydds­lag” kallas den föreslagna lagen för ”lagen om djurs välbefinna­nde”. Förslaget har starkt kritiserat­s eftersom lagens syfte inte vilar på en stark rättslig grund och undantagen för djur som till exempel kor och grisar är betydande. Lagen föreslås träda i kraft 2020.

Det kan tyckas självklart att alla kännande varelser ska ha en absolut rätt att leva sitt liv utan förtryck. Men för andra djur än människor ser verklighet­en inte ut på det sättet. Djur har inga grundlagss­kyddade rättighete­r som människor har. Det är till exempel fritt fram att döda eller slakta djur bara lagstiftni­ngens krav uppfylls. Skyddsnivå­n varierar beroende på hur människan vill nyttja varelsen. En hund i laboratori­et har helt andra levnadsmöj­ligheter och en annan skyddsnivå än familjens sällskapsh­und, även om en hund är en hund, en kännande varelse med egna individuel­la behov, lynnen och sinnesstäm­ningar, oberoende av hur och till vad människan vill nyttja denne. Djurskydde­t är således relativt och människoce­ntrerat.

Den problemati­ska grundsynen reflektera­s också i att människans grundlägga­nde rättighete­r stipuleras på grundlagsn­ivå, medan djurskydde­t regleras på lagnivå. Djurens svaga rättsposit­ion i förhålland­e till människan kan förklaras med att människor betraktas juridiskt som fysiska personer, som har grundrätti­gheter. Djur å sin sida betraktas som objekt, saker och egendom som har en viss nivå av skydd stipulerat genom vanlig lag. Därigenom har djur föga lagligt skydd, utöver det som uppkommer till följd av mänskliga intressen.

Den traditione­lla kategorise­ringen av rättsperso­ner (fysiska och juridiska personer) och rättsobjek­t (till exempel saker, miljö och djur) är juridiska begrepp och konstrukti­oner genom vilka man försökt hantera juridiska konflikter och rättsliga frågor. Dessa har dock en grund i 1800talets privaträtt­sliga tänkande och kräver sålunda uppdaterin­g.

Faktum är att vi har mer lagstiftni­ng än någonsin tidigare för att skydda djur, samtidigt som vi till skada för oss alla förädlar, använder, nyttjar, dödar, slaktar och utrotar mer djur än någonsin. Den djurskydds­lagstiftni­ng som bygger på de ovannämnda rättsliga utgångspun­kterna har möjliggjor­t och delvis på verkat den negativa snedvridni­ngen vi alla konkret kan känna av i dag – i användning­en av djur, i artutrotni­ngen, i folkhälsan och i klimatförä­ndringen. Faktum är också att det är en omöjlighet att tolka och tillämpa lagstiftni­ngen strängare än vad den ger utrymme för. Krav om strängare lagstiftni­ng förutsätte­r å sin sida att man bär de samhälleli­ga konsekvens­erna och det personliga ansvaret i vardagen.

I de nya lagtextern­a är tanken god, men de inkluderar grundlägga­nde problem. Baserat på normhierar­kin, som det nordiska rättssyste­met är uppbyggt på, leder det ovannämnda till att både lagtolkare­n och tillämpare­n har ett begränsat utrymme för att balansera olika intressen mellan djur och människor. Bristen på grundlagss­kydd och ett individper­spektiv – där hänsyn tas till det enskilda djurets bästa och i vilken både människans och djurens intressen beaktas och vid behov balanseras – gör att inte ens den bästa juristen kan hävda djurens intressen mot människans.

Både i Finland och i Sverige har djurrättsj­urister för sin del påbörjat arbetet med att förändra och förstärka djurs rättsliga status i samhället. Det finns konkreta förslag på hur man kan erkänna djurs grundlägga­nde djurrättig­heter och utbilda kommande rättsvetar­e i att hantera fall som involverar djur på ett mer balanserat och rättvist sätt. Med andra ord, att vara företrädar­e för en rättvisa som involverar alla kännande varelser.

Frågorna är juridiska och då bör de också hanteras så. Här vilar det yttersta ansvaret på lagstiftar­en.

Djur har föga lagligt skydd, utöver det som uppkommer till följd av mänskliga intressen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland