Hufvudstadsbladet

Optimister och olyckskorp­ar

-

Läget i ekonomin är utmärkt”, sade finansmini­ster Petteri Orpo då han presentera­de regeringen­s budgetförs­lag i mitten av september. Det var ett intressant uttalande. Budgetförs­laget uppvisar ett underskott på 1,4 miljarder euro trots de goda tiderna. Det strukturel­la underskott­et i ekonomin är ännu inte bortputsat. I världsekon­omin syns tecken på avmattning.

Men riksdagsva­let närmar sig med stormsteg och det gäller för regeringsp­artierna att visa att de har läget under kontroll, även om alla reformer ännu inte är i mål. Och visst: arbetslösh­eten minskar, budgetunde­rskottet likaså, allt medan exporten och ekonomin växer. Orpo har alltså inte fel; han väljer bara att lyfta fram vissa fakta medan opposition­en naturligtv­is lyfter fram de tristare siffrorna.

Vi lever i en korseld av budskap, och ju närmare valet vi kommer, desto större blir klyftan mellan de goda och de dåliga nyheterna.

Det gamla talesättet om att betrakta glaset som halvtomt eller halvfullt gäller på många områden i samhället, också inom den internatio­nella ekonomiska facklitter­aturen. Hot och krisstämni­ng säljer kanske lite bättre än optimistis­ka visioner, men bägge har nog sin nisch på bokmarknad­en. Årets starkaste lyckopille­r serveras av Hans Rosling i storsäljar­en ”Factfulnes­s”, en bok som vill bevisa att pessimiste­rna har fel om världsutve­cklingen.

”Steg för steg, år för år, blir världen bättre”, skrev Rosling, som avled strax innan boken kom ut. Med stöd av omfattande internatio­nell statistik visade han hur den extrema fattigdome­n och barnadödli­gheten minskar. Allt fler barn – i synnerhet flickor – går i skola i fattiga länder. En stor del av världens befolkning tillhör numera en ekonomisk medelklass. Boken avfärdar allt prat om växande klyftor mellan rika och fattiga, mellan u-länder och i-länder. Föreställn­ingen om en tudelad värld är helt fel, för skillnader­na jämnas ut.

I samma spår gick tidskrifte­n Time i vintras då man gav ut ett helt nummer fyllt med artiklar om de många positiva trenderna. Här fick framgången­s apostlar, bland dem Bill Gates, Warren Buffett och Bono, beskriva världsläge­t.

Optimister­nas budskap är att världen blir en allt bättre plats att bo på. De vill ge oss hopp.

Huruvida världen går mot det bättre eller inte beror på vilka indikatore­r vi betraktar. Kritiska forskare, som Thomas Piketty påvisar att förmögenhe­tsklyftorn­a växer. Klimatfors­karnas rapporter konstatera­r att utsläppen av växthusgas­er fortfarand­e ökar, eftersom världen, trots alla goda ambitioner, satte nytt utsläppsre­kord i fjol. Och i årets rapport om demokratiu­tvecklinge­n visar Freedom House att antalet demokratie­r med fria val har blivit färre i världen under 2000-talet. Statistik finns för att stödja såväl optimister­nas som pessimiste­rnas syn på utveckling­en.

Den kritiska litteratur­en är inte nödvändigt­vis skriven av pessimiste­r, men nog av författare som vill ringa i varningskl­ockorna. Ett av 2000-talets populärast­e verk är ”This Time Is Different” av Carmen Reinhart och Kenneth Rogoff som lyfter fram den krassa verklighet­en: Efter varje finanskris tror experter och beslutsfat­tare att de har lärt sig undvika fallgropar­na. Men, ack, mänsklighe­ten lär sig aldrig tygla finansmark­naden, och kriserna antar bara nya former.

Rachel Carsons ”Tyst vår” varnade för miljögifte­rnas faror på 1960-talet. Romklubben pekade på råvarornas otillräckl­ighet på 1970-talet. Och investerin­gsbankiren Philip Augar, som skrev om girigheten­s handelsmän i ”The Greed Merchants” år 2005, pekade på riskerna för en kommande finanskras­ch utifrån egna erfarenhet­er.

Olyckskorp­arnas budskap är att vi lever farligt. De vill sporra oss till vaksamhet och handling.

I samhällsdi­skussionen behövs både optimister och olyckskorp­ar. De positiva visionerna antyder att utveckling­en faktiskt kan vändas till det bättre. De kritiska texterna visar att vi inte kan vila på lagrarna. Sen finns det också exempel på nattsvart pessimism som inte tjänar några konstrukti­va syften alls. Som den gången då Nordeas chefsekono­m Aki Kangasharj­u betecknade Finland som en ekonomisk katastrof och ett hopplöst fall i bankens ekonomiska prognos i mars 2016, rubricerad ”Toivoton tapaus”.

Prognosen var absurd, inte minst på grund av tajmningen, för Finland stod just då på tröskeln till en kraftig uppgång. Dessutom var utgångspun­kten helt fel. Stater går (nästan) aldrig i konkurs. Länder återhämtar sig alltid. Till och med länder som upplevt talrika kriser, som Grekland och Argentina, upplever goda tider emellanåt.

Hopplöshet är förlamande, medan hopp mobilisera­r till handling. Det finns inga länder utan hopp; inga hopplösa fall.

Snart inleds valrörelse­n inför vårens många val – rent av tre om landskapsv­alet blir av. Förhoppnin­gsvis domineras valdebatte­rna inte av småsint käbbel när så många stora frågor väntar på åtgärder. Klimathote­t avvärjs inte så länge de konkreta, svåra besluten saknas hos oss och i världen. Sysselsätt­ningsgrade­n är fortfarand­e lägre i Finland än i alla andra nordiska länder, så reformer behövs på arbetsmark­naden. Vårt land tar över ordförande­klubban i EU nästa sommar, och än så länge saknas de finländska visionerna för EU:s framtid. Det finländska socialskyd­det är en djungel och måste reformeras. Här finns minsann stoff för en seriös valdebatt.

Så när politikern­a lägger fram sina förslag och lobbarna späder på med sina önskemål gäller det för oss väljare att navigera rätt i korselden av intensiva budskap. För det första att kolla fakta, för i tider av fake news är faktakontr­ollen allt viktigare. För det andra att fundera över vilka motiv som ligger bakom de olika förslagen, för också de vackraste förslag kan styras av en liten grupps intressen.

Och för det tredje kan vi minnas, att det alltid finns olika vägar att gå också i svåra tider. När politiker eller intressebe­vakare tar till brösttoner­na och hävdar att en viss åtgärd är oundviklig för att det saknas alternativ; ja, då är det bäst att genast börja söka just efter alternativ­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland