Hufvudstadsbladet

Sista hindret väntar i Kajana

- JONAS VON WENDT

I drygt tio minuter såg det mörkt ut för Kamratlägr­et. Men efter två snabba mål verkade lugnet infinna sig hos de stjärnpryd­da.

Insatserna var skyhöga. Med segern är HIFK oerhört nära avancemang till ligan där Kamraterna, sannolikt med rejält med nytt kapital i klubbkassa­n, kanske kan lämna ett tydligare avtryck efter sig än under den förra sejouren.

Knappt 4000 åskådare fick se HIFK hålla undan utan större problem då KPV:s spelidé visade sig vara rätt torftig. I slutminute­rna lyfte gästerna in den ena, mer eller mindre hopplösa ballongen efter den andra mot hemmalaget­s straffområ­de. Något jätteläge lyckades inte gästerna skapa. KPV lämnade en rätt grå bild av sig, överraskan­de med tanke på hur monumental­t viktig matchen var för Karlebyklu­bben.

KPV-ägaren Matti Laitinen sade tidigare i veckan i Urheiluleh­ti att detta blir hans sista säsong som mecenat om det inte blir avancemang. Avancemang­et är naturligtv­is fortfarand­e möjligt men vägen till ligan blev bra mycket krokigare i Tölö. Ett ligakval mot TPS, IFK Mariehamn eller SJK är inget drömscenar­io direkt. Ett direkt avancemang är naturligtv­is inte uteslutet det heller. Större under än att HIFK skulle förlora i Kajana på lördag har inträffat.

Oktoberdra­matik med stort O utlovas i Kajana på lördag. Noll grader och risk för snöblandat regn då. Sannolikt räcker en poäng för HIFK för att klubben ska kunna inleda planeringe­n för ligasäsong­en 2019.

Skulle jag styra och ställa i HIFK skulle ett av de första samtalen under hösten gå till Sebastian Mannström. KPV-liraren är alldeles för bra för division 1. Och 29-åringen är välbekant med huvudstade­n efter fyra säsonger i HJK. Detta naturligtv­is under förutsättn­ing att KPV inte stiger. Gör laget det lär ingen kunna locka mittfältar­en bort från sin hemstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland