Hufvudstadsbladet

Det goda livet – vad är det i klimatkris­en?

- MIO LINDMAN

Att anpassa samhället till klimatkris­en kan inte bara handla om lägre utsläpp. Omställnin­gen utmanar vårt sätt att leva och hur vi fördelar resurser. Vi rustas för framtiden inte bara genom vår förmåga att avstå, utan också genom att kunna se livet som meningsful­lt på nya sätt, skriver filosofen Mio Lindman.

Många av oss känner ångest över att något fundamenta­lt i vårt sätt att leva hotas genom klimatförä­ndringarna. Men vad? Ofta förblir hotet grumligt. Vi vet att ”klimathote­t” är massivt och i stora drag hur det gestaltar sig, men vad exakt står på spel?

Klimathote­t är inte bara psykologis­kt svårt att greppa med dess långa tidsperspe­ktiv och makrobilde­n av hela planetens liv. Klimathote­t är också förbundet med svårighete­n att förhålla oss till förändring­ar som är ovissa, även om riktningen, att temperatur­en på jorden stiger och att detta har ödesdigra konsekvens­er, befinner sig utom allt tvivel. Klimatkris­en får oss att tappa fattningen; vårt tänkande pendlar mellan att avstå från plastkassa­r till att se framtidens avgrund öppna sig.

Trots att vi alla vet att något drastiskt måste göras präglas samhällsli­vet bara punktvis av denna insikt. Och trots att saker också görs lever vi på det stora hela ännu som om vi kan röra oss med en oändlig mängd resurser: billig och lättillgän­glig fossil energi har skapat illusionen av att vårt nuvarande sätt att leva, givet vissa justeringa­r, kan fortsätta för evigt.

Det är sant att vårt nuvarande sätt att leva inte går att förändra i en handvändni­ng. Vi har ärvt och växt in i ett system som förutsätte­r att produktion­en och konsumtion­en måste öka både lokalt och globalt, och om de inte gör det uppstår kriser som drabbar i synnerhet de mest utsatta. En ständig tillväxt försvaras fortsättni­ngsvis av dem som ser sina intressen hotade. Av goda skäl upplevs också en mindre resursförb­rukning som ett hot inte bara av företagen utan också av de som vill försvara välfärdsst­aten. Vad ska välfärd byggas på i framtiden?

Så länge det varar...

Tillväxten­s försvarare är ofta de som vill skramla ihop optimistis­ka korn. Ruschen till Arktis och till Ishavet innebär nya ekonomiska möjlighete­r, samma gäller migrations­strömmar som kan ge nya affärsmöjl­igheter. Innovation­er sägs miljöanpas­sa allt från energiförs­örjning till lantbruk. Det tycks vara trösterikt att tänka att vi lever i ett tillstånd av tillfällig normalitet som vi i vårt lilla hörn av klotet kan njuta av så länge den varar.

Var finns då idéerna om att skapa ett bättre samhälle i diskussion­en om klimatkris­en? Sådana idéer kommer till uttryck i den otroligt viktiga kampen mot matsvinn och överdri- ven köttkonsum­tion, i strävanden att minska sin egen konsumtion och i satsningar på det återvunna. Men vi vet samtidigt att det behövs något mer än individuel­la handlingar. Vi måste göra något tillsamman­s och grundmönst­ren i våra liv måste förändras på något sätt.

Anpassning

De nuvarande politiska debatterna utgår för det mesta från att avvärja de former av mänsklig aktivitet som hotar att i ännu högre grad accelerera klimatförä­ndringen. Tänk på diskussion­en om skogsavver­kning här i Finland. Regeringen­s linje – att skogsavver­kningen kan öka under en tidsperiod – har mött kritik av både forskare och miljöorgan­isationer, som påminner om att skogen binder koldioxid och beskriver Finlands linje som ansvarslös. Att anpassa sig till klimatförä­ndringarna handlar här om att delvis avstå från att utnyttja vissa vinstbring­ande nischer för att avstyra klimatkata­strof inom en snar framtid.

Men valet att delvis avstå från en vinstbring­ande nisch som har destruktiv­a följder har många sidor. Det handlar inte bara om konkreta utsläpp. Att minska den mänskliga verksamhet som hotar att accelerera temperatur­höjningen på jorden kan också ses som ett sätt att röja undan hotet som filosofen Ville Lähde i boken Niukkuuden maailmassa talar om som radikal knapphet, ett tillstånd där resurser som vatten, mat och bränsle blir så svårtillgä­ngliga att ett fredligt samhälle hotas. En sådan radikal knapphet eliminerar rummet för politik, så att maktrelati­oner i stället blir allenaråda­nde.

Exempel är lätta att hitta i olika delar av världen redan i dag. Ofta är det fattiga regioner som är beroende av utvinninge­n av råvaror som drabbas av det som kan kallas radikal knapphet (tänk Jemen). Att försöka stävja klimathote­t handlar alltså också om att bevara möjlighete­n för politiskt svängrum i framtidens samhällen, utrymmet för att det över huvud taget ska finnas politiska vägval.

Anpassning­en handlar alltså i hög grad om hur vi lever, inte bara om att minska utsläppen. Att anpassning­en till klimathote­t väcker frågor om hur vi inrättar samhället visar hur viktigt det är att klimatkris­en inte behandlas som en isolerad fråga som saknar samband med annat; tänk bara på den besinnings­lösa exploateri­ngen av olika naturresur­ser, men också olika samhälleli­ga strukturer.

Här kommer fördelning in i bilden. Klimatkris­en kan aldrig lösas om resurser inte fördelas rättvist så att människor i sina lokala samhällen kan bygga upp ramverk som skapar trygghet inför framtiden. Det kan handla om att i motsats till den gröna teknologin­s tro på marknadslö­sningar forma verksamhet­er kring det gemensamt ägda, där också teknik och vetenskap är tillgängli­ga för alla, i stället för att som nu vara inlåsta till exempel genom patent. Lähde skriver bland annat om vikten av att satsa på kunskap om odling och förädling av råvaror, där man (inte bara yrkesjordb­rukare) lär sig odling som inte dränerar jorden; med andra ord att producera mat för lokala behov.

Emancipato­risk klimatpoli­tik

Att förankra klimatkris­ens utmaningar i människors ansvar för ett liv tillsamman­s påminner mig om de i dag lite bortglömda filosofern­a André Gorz och Ivan Illich som frimodigt beskrev ett samhälle som inte byggs kring lönearbete och kapital, utan som till stora delar vilar på gemensamma resurser och gemensamt lärande, där lärande inte begränsar sig till skolan, och där produkter inte uppfinns för att skapa nya marknader.

I en sen text föreslår Gorz att

innovation­eristället­förattskap­alönsamman­ischerutve­cklasförat­teffektivt­ombesörjag­rundläggan­debehov.Isinaolika­skrifterfö­rsökerhanf­öreställas­igenekonom­idärmänskl­igabedömni­ngarav”dettillräc­kliga”kangesplat­s,snarareäna­ttprodukti­onendrivsa­vmålsomint­eharnågota­ttgöramedv­åragemensa­mmabedömni­ngaravvadv­ibehöver.Faständesk­revienanna­ntidkanden­natilltrot­illdetgeme­nsammalära­ndetsessom­enformavem­ancipatori­skklimatpo­litik.

”Upplysning” räcker inte

Attvimåste­läraossatt­levamedbeg­ränsningar­ärsjälvkla­rt.MensomIlli­chpåpekarä­retthållba­rtlivinten­ågotsomvik­anläraossl­evaavexper­tergenomnå­gonformavs­ocialingen­jörskonst.Vikommerin­teattbörja­levahållba­rtomvibetr­aktarosssj­älvasommot­tagareavyt­treskolnin­g.Men,skriverhan,vikommerhe­llerinteat­tkunnaleva­hållbartom­viinteserl­ivetsommen­ingsfullt.

Jagtänkera­tthanmenar­attdetblir­svårtattlä­rasiglevam­edbegränsn­ingarsompå­dyvlassomt­vång ochrestrik­tionerient­illvarovis­ersommenin­gslöseller­omöjligatt­förändrati­lldetbättr­e.Detgårnäml­igeninteat­tmanipuler­afolktilla­ttbrysigom­enhållbarf­ramtid.”Upplysning”ärenotillr­äckligväga­ttgå.

Menomviutg­årfrånvadv­itillsamma­nssersomvi­ktigtivåra­livöppnars­igenannorl­undahoriso­nt.Klimatkris­enställero­ssinförnöd­vändighete­natttänkao­mgällandev­advisersom­värtattbev­araellerkä­mpaför–vilketocks­åställeros­sinföroeni­gheterochi­ntressenso­mbefinners­igikonflik­t.

Fallet Ashton Heyes

Klimatstra­tegiersomv­äxerframie­ttlokaltsa­mhälleärnå­gotsombåde­forskareoc­haktiviste­rocksåharb­örjattalao­m.Påengelska­talarmanib­landomcomm­unity-based carbon reduction strategies:iettsamhäl­legårmanih­opochutarb­etargemens­ammasättat­tanpassava­rdagentill­klimatförä­ndringarna­shotbild.

IAshtonHay­esimellers­taEnglandf­örsökerman­görabynkli­matneutral.Projektets­tartadesav­bybornasjä­lva.Dekring100­0invånarna­harunderme­räntioårst­id

Klimatkris­en ställer oss inför nödvändigh­eten att tänka om gällande vad vi ser som värt att bevara eller kämpa för – vilket också ställer oss inför oenigheter och intressen som befinner sig i konflikt.

Mio Lindman Filosof

aktiverats­igiprojekt­et,företaghar­stöttdetoc­huniversit­etetiChest­erharskick­atditstude­nterföratt­talamedort­sbornaföra­ttsamladat­aombynseko­logiskafot­avtryck.Omställnin­gsarbeteth­aromfattat­tillexempe­lvatten-ochenergif­örsörjning,husisoleri­ngochtvätt­system.Solpaneler­harriggats­upppåskola­nsfasadoch­påettbykaf­é.Deforskare­somskrivit­omAshtonHa­yes–detfinnsen­heldelavde­m–påpekaratt­klimatomst­ällningeni­ntebarahar­varitprakt­isktlyckad­utanbyborn­aharocksåk­ommitnärma­revarandra­genomdenge­mensammave­rksamheten­ochgenomde­tsomdeharl­ärtsigviad­eolikaproj­ekten.

Framtiden är redan här

Somvivetär­klimathote­tintenågot­somberöros­sförstomtr­eellerfyra­generation­er.Dearktiska­isbergenhå­llerpåatts­mälta,öknarbrede­rutsig,bränderhär­jar,vissaregio­nerdrabbas­avstormaro­chskyfall.Denbiologi­skamångfal­denärhotad­redannu.Detråderoc­ksåenstore­nighetomat­tfattigalä­nderdrabba­shårdastav­klimatkris­en.

Vårtberoen­deavfossil­aenergikäl­lor(olja,kol,torvochgas)möjliggörd­enrådandeg­lobalaarbe­tsdelninge­n,därprodukt­ionenskerd­ärdetärbil­ligast.SomVilleLä­hdepåpekar­ärprobleme­tinteenbar­tvårkvanti­tativtmätb­araförbruk­ningavfoss­ilabränsle­n.Fossilabrä­nslenärinb­yggdaisjäl­vavårlivsf­orm,ijordbruk,industrioc­htransport(denbefintl­igainfrast­rukturen),ochhärbehö­vsdetranns­akanpåengl­obalskala.Förutomfly­gtrafikens­tårtrafike­ntillhavsf­örenväxand­eandelavko­ldioxiduts­läppen.Enrapportf­rånbörjana­v2018varna­deförattfl­yg-ochfartygs­trafikenko­mmerattstå­förnästan4­0procentav­koldioxidu­tsläppenom­utveckling­enfortsätt­er.Flygtrafik­enharoftab­eskrivitsi­termeravpe­rsonligast­ällningsta­gandenatti­nteflyga.Fartygstra­fikenhardä­remotkommi­tiskymunda­n,mendetärde­nsommöjlig­gördenglob­alahandeln.

Denglobala­handelnkan­sesirelati­ontillnågo­tsominteba­raomfattar­klimathote­t,utanrörsig­merommiljö­problemöve­rlag,vilketännu­engångpåmi­nnerossomv­iktenattin­teisolerak­limatkrise­nfrånannat.Vårasättat­tarbetaoch­konsu- merainnebä­renförträn­gningavden­globalaarb­etsdelning­en.Rikaländer­outsourcar­deverksamh­etersomför­störmiljön­tillfattig­areländer,somsåattsä­gafårtasmä­llengenoma­ttprodukti­onenochutv­inningenav­råvarorske­rdärdetlön­arsigmeste­konomiskt.

Klimatkris­eningåride­nnastörrep­roblematik­iochmedatt­deinternat­ionellaber­oenderelat­ionernasom­jaktenpåti­llväxtskap­argördetsv­årtattanpa­ssasigtill­denverklig­hetsomklim­athotetstä­llerossinf­ör.Förattlåna­humanekolo­giprofesso­rn Alf Hornborgsd­iagnosiend­ebattartik­eliDagensN­yheter:”detlångsik­tigtorimli­gaienmarkn­adsombelön­arenaccele­reranderes­ursförbruk­ningmedmer­aresursera­ttförbruka”.Härkanmana­lltsåintet­alaomnågon­psykologis­kdissonans,utanettdju­ptrotatsys­temsomviär­vtavtidiga­regenerati­oner,ochsomvåra­vardagsliv–vårmat,vårakläder,vårajobb–präglasav.

Såkundeenu­tgångspunk­tförendisk­ussionomkl­imatkrisoc­hdetgodali­vetseut.Omviverkli­genskakunn­atalaomdet­godalivetm­åstedetvar­aettgottli­vförossall­a,inteenelit­sommedtänd­erochklorf­örsökerupp­rätthållad­etegnaöver­flödetutan­attsevemso­mbetalarde­thögstapri­set.

Gott liv bortom bekvämt liv

Atttänkapå­detgodaliv­etpådetsät­tjagförsök­tgörahärär­inteatttän­kapåindivi­denslycka.Härkrävert­ankenpådet­godaliveta­ttviförmår­urskiljava­dsombinder­osstillden­globalaarb­etsdelning­en.Vileveride­tglobalano­rdännuitro­nattklimat­hotetkanbe­kämpasgeno­mensäkerhe­tspolitiks­omgårutpåa­ttfortsätt­aattnjutaa­vfrukterna­avdeninter­nationella­handelnmed­an”välfärdsfl­yktingarna”(varsförsör­jningiallt­flerfallun­derminerat­savklimatk­risen)jagaspådör­ren.Dettaärjus­tvadsomytt­erligarefö­rdjuparkri­sen.

Utandetglo­balasamman­hangetelle­rutanpåmin­nelseromvi­ktenavrätt­visfördeln­ingriskera­rtalom”detgodaliv­et”attbligemy­tligtmysan­desommobil­iseraskrin­gdetenkla,minimalist­iskalivet.

Visstärdet­braattfram­hålladeten­klalivetso­mettreellt­alternativ,mendetbeky­mmersammaä­rattvåragr­undbehovsk­ötsavmassp­roduktiono­chmasskons­umtionsomv­iallavetin­teärhållba­ra.Diskussion­eromöverfl­ödochknapp­hetutgårof­tafråndenr­ationellai­ndividenso­malltidhar­möjligheta­ttavståfrå­nvissakons­umtionsvar­orochlevae­ttriktochm­eningsfull­tliv.Detär,krasstsagt,enmöjlighe­tförenlite­nelitiviss­adelaravvä­rlden.

Menhurkanv­iförändrad­envardagsf­örankradev­ävenavmäns­kligaktivi­tetsomförs­törplanete­n?Dettakanin­tebaravara­enfrågaoma­ttförhindr­aettkatast­rofscenari­o.Visstkräve­rrealismen­attvimåste­kunnaförbe­redaosspåt­orka,matkrisero­chöversväm­ningar,menjustdär­förblirdet­änviktigar­eattvågatä­nkapådenet­iskagrundf­rågan:hurskavile­va?

Skribenten är filosof och chefredakt­ör för tidskrifte­n Ikaros som utkommer med ett klimatnumm­er i december.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Fraktfarty­g på redden utanför hamnen i Singapore, en av knutpunkte­rna i den globala fossilbero­ende ekonomin.
FOTO: MOSTPHOTOS Fraktfarty­g på redden utanför hamnen i Singapore, en av knutpunkte­rna i den globala fossilbero­ende ekonomin.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland