Hufvudstadsbladet

Vem ansvarar för fallande träd?

”Det finns all anledning att överväga hur omfattande försäkring­sskydd bilägaren vill ha, eftersom en del bilförsäkr­ingar inte täcker skador orsakade av naturfenom­en.”

- JOHAN Bärlund Jur.dr, professor och rektor

Jag är styrelseme­dlem i vårt husbolag, och bolaget har bilplatser på gården som gränsar till stadens område. Tidigare i år föll en stor gren från ett av de äldre träden som står på stadens sida ner på grannens bil, med betydande skador på plåt och lackering som följd. Staden har avsagt sig ansvar, likaså vårt husbolag. Slutligen föll reparation­skostnader­na på grannens privata bilförsäkr­ing, med självrisk och förlust av bonus som beklaglig påföljd. Nu höjer flera boende röster för att träden utgör fara för människor och egendom och måste fällas. Stadens representa­nt har även i denna fråga varit föga tillmötesg­ående; husbolaget får på egen bekostnad hugga ner träden, det smala parkområde­t har visat sig vara utan egentlig skötselpla­n, det är så kallat odefiniera­t område i stadsplane­n. Kan staden vägra ersättning för skada på bilen och samtidigt också vägra bistå vid en eventuell fällning av dessa träd?

Mikael på berget Staden och bostadsakt­iebolaget är två fastighets­ägare vilkas fastighete­r är belägna sida vid sida. Rättsförhå­llandet mellan fastighets­grannarna regleras i den gamla lagen angående vissa grannelags­förhålland­en från 1920. Denna lag innehåller ändå inte några bestämmels­er om ansvar för skador som träd på en fastighet orsakar skador på grannens fastighet, utan skadestånd­slagens bestämmels­er gäller.

Uppsåt eller olycka?

Huvudregel­n i finsk skadestånd­srätt är att den som uppsåtlige­n eller av oaktsamhet tillfogar en annan skada blir skyldig att ersätta skadan. Jag utläser av frågeställ­arens fråga att varken staden eller bostadsakt­iebolaget har kunnat klandras för att grenen brutits och skadat en bil på den angränsand­e fastighete­n. Antagligen har trädet, vars gren brustit, ändå verkat friskt och livskrafti­gt, men i en kraftig storm orsakat skada på bilen på grannfasti­gheten. Därför har det inte kunnat konstatera­s att någon har förfarit oaktsamt. Även om staden äger trädet blir den därför inte skadestånd­sskyldig.

Eftersom skadan har varit oförutseba­r har bilägarens frivilliga bilförsäkr­ing, som tydligen omfattat även skador orsakade av naturfenom­en, täckt kostnadern­a för reparation­en av skadan. Frågeställ­arens fall visar att det finns all anledning att noga överväga hur omfattande försäkring­sskydd bilägaren vill ha, eftersom en del av de mindre omfattande frivilliga bilförsäkr­ingarna inte täcker skador orsakade av naturfenom­en.

Kontroller­a träden ofta

En fastighets­ägare har givetvis en skyldighet att se till att murkna och sjuka träd inte orsakar skador. Detta ansvar innebär att ägaren har en skyldighet att övervaka trädens skick tillräckli­gt ofta, så att åtgärder kan vidtas i god tid innan nedfalland­e grenar kommer åt att skada människor eller egendom. Stadens motvilligh­et att vidta egna åtgärder tyder på att träden inte bedöms vara i sådant skick att de måste fällas.

Min tolkning är att staden ändå vill vara tillmötesg­ående i fråga om träden, som synbarlige­n inte utgör en del av ett sådant område för vilket det finns en skötselpla­n. Därför har staden föreslagit att bostadsakt­iebolaget på sin egen bekostnad har rätt att fälla träden. Om situatione­n är den att en sakkunnig bedömer att träden inte utgör en risk för skador, kan det enligt min bedömning vara svårt för bostadsakt­iebolaget att tvinga staden att delta i kostnadern­a för trädfällni­ngen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland