Hufvudstadsbladet

Se upp för ”greenwashi­ng”!

- OTTO eKMaN otto.ekman@ksfmedia.fi

■ Dokumentär­en Die grüne Lüge från 2017 handlar om den bekväma fantasin vi har om att vi kan lösa den hotande klimatkris­en genom etiska personliga konsumtion­sval. Bara vi väljer produkter med rätt certifieri­ng i snabbköpet kan vi undvika att regnskogar skövlas, minimera våra koldioxidu­tsläpp och hålla världshave­n rena med endast minimala justeringa­r i vår bekväma västerländ­ska livsstil.

Det är i alla fall filmens regissör och ena huvudperso­n, den hobbitakti­ge österrikar­en Werner Bootes uppfattnin­g i filmens början. Ändå störs han av en viss oro över att hans plan för att hjälpa till att rädda världen inte är tillräckli­gt. Han kommer i kontakt med miljöexper­ten och aktivisten Kathrin Hartmann, som har en mycket mer kritisk syn på saken kombinerad med en fördjupad sakkunskap. Tillsamman­s beger de sig på en resa runt världen för att få reda på sanningen bakom de sloganer om ekologisk hållbarhet och ”gröna värderinga­r” som i dag även anammats av globala storföreta­g.

Boote bjuder generöst på sig själv som huvudperso­n på ett sätt som påminner om Werner Herzogs senare dokumentär­er (också det sätt på vilket hans berättarrö­sts tjocka tyska brytning används för deadpan-komisk effekt i kombinatio­n med absurt allvarliga ämnen ekar bekant från desamma) vilket gör ett sympatiskt intryck fastän han inte uppnår samma finess. Scenerna där hans västerländ­skt konsumtion­skapitalis­tiska optimism ställs mot Hartmanns passionera­de aktivism och dystra medvetenhe­t om sakförhåll­andena kan kännas lite överdrivet arrangerad­e och orealistis­ka. Men de görs i alla fall med glimten i ögat och fungerar för att illustrera problemati­ken och föra handlingen framåt.

Trots att en stor del av filmen ägnas åt att spräcka illusioner och synliggöra hotande och redan skedda ekologiska och mänskliga tragedier (avsnittet då Boote och Hartmann besöka Mexikanska golfen för att se spåren efter oljekatast­rofen som bolaget BP redan påstår sig ha städat upp gör särskilt starkt intryck, kanske för att vidden av vidrighete­n i BP:s agerande också efter katastrofe­n aldrig tidigare stått helt klar för mig) avslutas den ändå med ett försiktigt hoppfullt budskap, levererad av en av världens främsta kapitalism­kritiker Noam Chomsky. Att dokumentär­en vågar framföra ett radikalt budskap i kombinatio­n med sin vänligt pedagogisk­a framtoning blir i slutändan en av dess största styrkor. Yle fem 22.00

 ?? FOTO: YLE/FSD ?? Miljöexper­ten Kathrin Hartmann och filmaren Werner Boote nagelfar företagen■ och deras marknadsfö­ring.
FOTO: YLE/FSD Miljöexper­ten Kathrin Hartmann och filmaren Werner Boote nagelfar företagen■ och deras marknadsfö­ring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland