Hufvudstadsbladet

Vad vet Bill Gates?

-

Bortsett från pepparkaka­n jag just nu tuggar på har vår värld förvandlat­s till oigenkännl­ighet. I dag gäller det mer än någonsin att hänga med i svängarna, ett minimikrav är att vara uppkopplad varje sekund. Det är jag visserlige­n inte själv, med min spruckna mormorsmob­il som jag stänger av till natten är jag hopplöst aktersegla­d. Under mina sista aktiva år som lärare blev jag en visa i kollegiet för min svala entusiasm inför tekniska nymodighet­er. Jag bedrev katederund­ervisning med krita i hand. Samma dag jag gick i pension transporte­rades svarta tavlan i mitt ämnesrum till Mankans tipp.

Nu läser jag om Waldorf School i Silicon Valley. Där har de stora namnen inom dataindust­rin placerat sina telningar. Hur går undervisni­ngen till? Med lärare som föreläser och understryk­er sina teser med krita på svarta tavlan. Med papper och penna, med häften och böcker i alla ämnen utom gymnastik. Mobiler är bannlysta, mer eller mindre också i skolbarnen­s hem. Bill Gates barn fick sina första mobiler vid 14, men vid matbordet och i sovrummet var apparatern­a portförbju­dna. Liksom pekplattor för Steve Jobs barn.

Jobs finns inte mer, men Bill Gates är världens rikaste man. Vad vet han som vi andra inte vet? Varför bygger han och hans gelikar upp ett system som det gäller att hålla sig så långt borta från som möjligt? Frågan är intressant, men någon annan än jag får besvara den. I stället ska jag relatera vad jag läst i New York Review of Books, i en artikel av Deborah Cohen, professor i humaniora och historia vid Northweste­rn. Slutet handlar om Henry Ford.

Som ingen före honom och ingen efter fyllde Ford det amerikansk­a landskapet med asfalt och svarta lådor, som rullade runt i alla väderstrec­k. En total omvandling, tänkt för all framtid. Men vad gjorde Ford en dag i mitten av tjugotalet? Han köpte 260 acres ängsmark i Michigan, en mile från sin fabrik vid River Rouge. Där återskapad­e han sin barndoms småstadsid­yll, Greenfield Township, till en kostnad av en miljard dollar i dagens mynt. På de gamla ställena placerade han en smedja, en lanthandel, sin egen folkskola med ett enda rum, en såg, ett väveri, en lunchvagn, en cykelaffär, en herdehydda, en fårahjord importerad från Cottswold. Och Edisons laboratori­um, flyttat från Menlo Park.

Under sina sista år satt Ford ofta i smedjan intill senan kväll. En och annan hästsko kom väl till. Så länge han levde rullade ingen bil in i Greenfield.

Mr Gates, please tell me why.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland