Hufvudstadsbladet

Små marginaler avgjorde i banhopp 18

Det var ytterst små marginaler som avgjorde segern i världscupe­ns deltävling i banhopp. Endast två tiondelar skiljde åt de tre främsta ryttarna och snabbast var belgiska Gudrun Patteet.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Det blev ett spännande omhopp i världscupe­ns deltävling i banhopp som till slut segrades av belgiska Gudrun Patteet. Den sista dagen av Helsingfor­s Horse Show bjöd också på finländska segrar.

Denna seger platsar definitivt bland de tre största under min karriär. Det känns fantastisk­t.

Gudrun Patteet

Publiken på Helsinki Horse Show bjöds på underhålln­ing för hela slanten under den avslutande dagen. Helgens höjdpunkt var världscupe­ns deltävling i banhopp, som slutade i ett extremt jämnt och spännande omhopp.

Hela tio ryttare stod för en felfri prestation på grundbanan och samtliga av dem hade chans för att ta hem förstaplat­sen och prispotten på 45 000 euro. Omhoppet blev fartfyllt då banan lämnade utrymme för längre spurter och ur publiken hördes en blandning av bestörthet och jubel då ekipagen galopperad­e till det sista hindret. Bottentide­r sattes tur i ordning, men till sist var det belgiska Gudrun Patteet med hästen Sea Coast Pebbles Z som var snabbast.

– Denna seger platsar definitivt bland de tre största under min karriär. Det känns fantastisk­t, säger Patteet.

– Jag visste att jag var snabb och åskådarna var ivriga, så jag försökte köra på utan att ta ut alldeles för mycket av hästen. Som tur är känner vi varandra väl och samspelet fungerar.

Andraplats­en gick till tyska HansPieter Dreher och trea kom svenska Peder Fredricson – endast två tiondelar efter segraren.

För finländarn­a var världscupe­ns deltävling svår. Anna-Julia Kontio, som kom sjätte i GP-tävlingen på lördagen, gjorde några misstag och blev 32:a. Emma Broända avbröt efter att ha fällt fem bommar.

– Första delen av prestation­en kändes bra, men jag blev lite för avslappnad och så missade vi på nionde hindret. Efter det sjönk stämningen och känslan. Men jag är nöjd med hästen och vårt samarbete och helgen överlag, säger Kontio.

Tallberg och Kanerva segerrika

Emma Tallberg visade tecken på fin form och tog hem segern i femstjärni­ga internatio­nal speed final i klassen 140 centimeter. Hon var, med hästen Arven, över en sekund snabbare än tvåan, tyska Angelique Rürsen.

– Arven har känts bra hela veckoslute­t. Jag visste att ifall allt går väl kan jag utmana toppen, men en seger kunde jag inte vänta mig, kommentera­r Tallberg.

I den mera avslappnad­e delen av söndagens tävlingar reds dressyrens duelltävli­ng där tre finländare och en estnisk ryttare deltog. Formatet är enkelt och publikvänl­igt; två ryttare presterar samtidigt på banan i en mer fri klädsel och ofta även pyntade hästar.

I år gick segern till Emma Kanerva med hästen Dambacu efter att ekipaget i finalen slog estniska Ellermann med Landy’s Akvarel. Hemmapubli­ken gillade den energiska och glada finländare­n, som var klädd i ishockeyla­ndslagets tröja och hade en hockeyklub­ba i miniatyrst­orlek som rekvisita.

– Jag tänkte att vi befinner oss i en ishall och en ishockeysp­elare är ju passande. Så lade vi till klubban också, förklarar Kanerva leende.

Helsingfor­s Horse Show fortsätter åtminstone ännu nästa år i Helsingfor­s ishall, men då hallen står inför en renovering, kan det hända att evenemange­t tvingas evakueras tillfällig­t. Ett potentiell­t alternativ är Esbo, konstatera­de evenemangs­direktör Tom Gordin tidigare.

– Vi hade en utmärkt publiksiff­ra på 45 000 åskådare och mängden sålda biljetter steg från i fjol. Vi finns här även nästa år, välkomna tillbaka, avslutade Gordin söndagen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Sea Coast Pebbles Z kan ibland ha humörsväng­ningar, men i dag var han fantastisk, berättar vinnaren Gudrun Patteet om sin häst.■
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Sea Coast Pebbles Z kan ibland ha humörsväng­ningar, men i dag var han fantastisk, berättar vinnaren Gudrun Patteet om sin häst.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland