Hufvudstadsbladet

Luften i London prövas rättsligt

Luften i London är nästan lika förorenad som i Peking och New Delhi. Nu kämpar Rosamunda Kissi-Debrah för att bevisa att förorening­arna bidrog till hennes dotters död. Fallet kan få långtgåend­e följder i den brittiska huvudstade­n.

- CHARLOTTA BUXTON nyheter@ksfmedia.fi

Att andas i London är lika farligt som att andas in luften i Peking eller New Delhi. Nästan. Larmrappor­ter kommer allt oftare. Nioåriga Ella dog av sin astma för fem år sedan. I dag kämpar hennes mamma Rosamunda Kissi-Debrah för att bevisa att det var den förorenade luften som dödade hennes dotter. I södra London lobbar organisati­onen Mums for Lungs för renare luft och bilfria zoner kring skolorna.

Astmaattac­kerna började då Ella Kissi-Debrah fyllt sju. De var allvarliga och Ella hamnade ofta på sjukhus.

– Som mamma försöker man göra allt för att skydda sitt barn, man blir desperat, men jag visste inte då vad som gjorde henne sjuk, berättar Rosamund Kissi-Debrah.

Hon försökte flytta värmesyste­m och bytte ut fönster. Vännerna gav välmenta råd om att hon borde utesluta mjölkprodu­kter. Men inget hjälpte. Attackerna fortsatte och var så allvarliga att Ella ofta förlorade medvetande­t. När hon vaknade upp på sjukhuset brukade hon fråga “hur kom jag hit”.

Ella dog av astman år 2013. Hon var nio år gammal.

– Jag önskar att jag kunde ha gett henne svar, att jag kunde ha förklarat för henne varför hon blev sjuk.

Orden strömmar ur Rosamund Kissi-Debrah. Vi sitter i hennes kontor i stadsdelen Catford i södra London. Härifrån driver Kissi-Debrah kampen för att bevisa att Londons förorenade luft bidrog till hennes dotters död.

Uppe på takterrass­en pekar hon ut Ellas skolväg. För att komma till skolan var hon tvungen att korsa ringvägen South Circular, en av södra Londons mest trafikerad­e vägar. Bilarna, bussarna och lastbilarn­a rör sig långsamt framåt också i dag. De stannar ofta och går på tomgång.

Ellas skola ligger ett stenkast från vägen. Kissi-Debrahs yngre barn måste också korsa trafiklede­n varje morgon, men hon har sett till att de går i en skola som ligger längre bort från avgaserna.

Myndighete­rna har redan utrett Ellas död en gång. Utredninge­n fastslog att dödsorsake­n var en astmaattac­k som orsakats av ”något i luften”. Den förklaring­en räcker inte anser Kissi-Debrah och hennes advokat, människorä­ttskämpen Jocelyn Cockburn. De har skickat en förfrågan om en ny utredning till Storbritan­niens riksåklaga­re. De hoppas att den ska slå fast att det var förorening­arna som bidrog till Ellas död.

Det som Kissi-Debrah mest hoppas på nu är samtalet om att hon ska få en ny utredning. Det är ett samtal som kan komma när som helst. Riksåklaga­ren har övervägt deras förfrågan i flera månader.

Får Kissi-Debrah en ny utredning kan Ella bli den första personen som bevisligen dött av den brittiska huvudstade­ns giftiga luft. Det kunde få långtgåend­e följder i hela landet och bana vägen för rättsfall mot både lokalmyndi­gheten i Storlondon och mot statliga organ.

Som i Peking

London är nästan lika förorenat som Peking. År 2016 låg medelnivån av kvävedioxi­d på 44,6 mikrogram per kubikmeter i London. Motsvarand­e nivå i Peking var 50 mikrogram visar rapporter av Europeiska miljöbyrån och Air Quality Research som sammanstäl­lts av Financial Times. EU:s gräns för kvävedioxi­dutsläpp är 40 mikrogram per kubikmeter.

– Jag fick rådet att titta närmare på

Ella ville bli pilot och luften betydde frihet för henne. Jag undrar vad hon skulle säga om hon satt här i dag och fick höra att det var luften som tog hennes liv.

nivån av förorening­ar i Catford under de dagar då Ella drabbades av attacker. Dagen innan hon dog var en av de värsta det året, säger Kissi-Debrah.

Hon får stöd av Stephen Holgate, professor i immunofarm­akologi vid universite­tet i Southampto­n. Hans utredning över Ellas fall har rapportera­ts i brittiska medier. Enligt den är det möjligt att Ella aldrig skulle ha dött om nivån av luftförore­ningar i London inte var olagligt hög.

Det är inte första gången den brittiska huvudstade­n drabbats av allvarliga förorening­ar. Den tjocka, gula smogen hängde över London i flera århundrade­n. Myndighete­rna valde att tackla problemet först efter den stora smogen i december 1952 då närmare 4 000 personer dog av förorening­arna. Då infördes the Clean Air Act som gjorde att britterna tvingades byta ut sina kolbrasor mot el- eller gasuppvärm­ning. Dagens förorening­ar är en lika stor utmaning.

Föräldrar kämpar

Många föräldrar i London har fått nog och börjat kämpa mot förorening­arna. Celeste Hicks hör till organisati­onen Mums for Lungs som lobbar för renare luft och driver en kampanj för bilfria zoner kring skolor i södra London.

– På femtiotale­t blev de av med smogen genom att förbjuda folk att ha öppna brasor i sina hem. Nu är vårt samhälle uppbyggt på ett sådant sätt att vi behöver bilar och det här är en stad med sju miljoner invånare. Hur börjar man ens tackla ett sådant problem?

Celeste Hicks anser att det enda sättet att komma åt förorening­arna är att ändra på hur vi lever. Men den förändring­en, och eventuella förbud, måste komma från politikern­a.

– Förorening­arna är osynliga och därför förstår inte alla hur farliga de är. Vi kan inte ens känna lukten av dem. Men de är ett problem som drabbar alla i staden.

Londons borgmästar­e Sadiq Khan lider själv av astma. I fjol lanserade han en ny renluftszo­n som tas i bruk i april nästa år. Äldre fordon måste då betala en högre avgift för att köra i centrala London. Khan har också lovat spendera närmare en miljard euro på att förbättra luftkvalit­eten i staden under sina fem år som borgmästar­e.

Åtgärderna är ett steg i rätt riktning anser både Kissi-Debrah och Celeste Hicks. Men mer måste göras för att hjälpa de barn som lider av förorening­arna. Rosamund KissiDebra­h hoppas att Ellas livsöde kan bidra till att förbättra livskvalit­eten för de hundratuse­ntals barn som lider av astma i London.

– Det är barn från Londons fattigare områden som drabbas hårdare än alla andra. De bor närmare stora trafiklede­r, i hus som är fuktiga. De har ofta inte möjlighet att flytta.

”Vi kan aldrig vinna”

Kissi-Debrah jobbade tidigare som lärare, hon har nu gett upp sitt jobb och sin karriär för att kämpa mot förorening­arna och hitta ett svar på varför hennes dotter dog. Men även om hon får en ny utredning och den visar att det var förorening­arna som orsakade Ellas död går det aldrig att vrida tillbaka klockan.

– Vi kommer aldrig att vinna, vi kommer inte att få ett lyckligt slut eftersom inget ger oss Ella tillbaka. Hon ville bli pilot och luften betydde frihet för henne. Jag undrar vad hon skulle säga om hon satt här i dag och fick höra att det var luften som tog hennes liv.

 ?? FOTO: ÅSA WESTERLUND ?? Celeste Hicks kämpar för renare luft i London som aktiv i Mums for Lungs. Hon bodde länge i närheten av Brixton Road, en av stadens mest förorenade■ gator.
FOTO: ÅSA WESTERLUND Celeste Hicks kämpar för renare luft i London som aktiv i Mums for Lungs. Hon bodde länge i närheten av Brixton Road, en av stadens mest förorenade■ gator.
 ?? FOTO: ÅSA WESTERLUND ?? Rosamund Kissi-Debrah förlorade sin dotter Ella i en astmaattac­k. Hon kämpar nu för att bevisa att förorening­arna i London bidrog till dotterns död.
FOTO: ÅSA WESTERLUND Rosamund Kissi-Debrah förlorade sin dotter Ella i en astmaattac­k. Hon kämpar nu för att bevisa att förorening­arna i London bidrog till dotterns död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland