Hufvudstadsbladet

STT: Rotenberg stämmer Nordea, Handelsban­ken och Danske Bank

Den ryska affärsmann­en Boris Rotenberg har stämt Nordea, OP, Handelsban­ken och Danske Bank för brott mot avtal i samband med de amerikansk­a sanktioner han utsattes för 2014.

-

Det bekräftar nu bankerna för nyhetsbyrå­n STT, vars nyhet publiceras av bland annat Yle. OP har inte bekräftat stämningen än. De tre andra bankerna vill inte kommentera fallet.

Stämningen lämnades in vid Helsingfor­s tingsrätt den 4 oktober och bankerna informerad­es om det för en vecka sedan, enligt bland annat Dagens Industri och Taloussano­mat.

Europeiska banker måste ta i beaktande USA:s sanktioner mot enskilda personer om de vill fortsätta göra affärer med amerikansk­a banker, skriver nyhetsbyrå­n Bloomberg som rapportera­de om fallet i fredags. Bankerna måste göra det också om personerna i fråga inte finns på europeiska sanktionsl­istor.

Affärsmänn­en-Boris Rotenberg och hans bror Arkadij Rotenberg finns på USA:s lista över personer som utsätts för sanktioner. De misstänks ha tjänat pengar olagligt. Till exempel ska de ha tjänat stora summor på byggena inför OS i Sochi genom högt prissatta byggkontra­kt.

Ryska Boris Rotenberg har dubbelt medborgars­kap och är också finsk medborgare. Han sägs därför ha sluppit europeiska sanktioner.

Bankerna har 30 dagar på sig att svara efter att ha bekräftat delgivning­en av stämningen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
STRINGER ?? Tre banker bekräftar att de stämts av Boris Rotenberg.
FOTO: LEHTIKUVA/ STRINGER Tre banker bekräftar att de stämts av Boris Rotenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland