Hufvudstadsbladet

Ibland är landet mera urbant än stan

-

Min sambo är uppvuxen i Helsingfor­s och Vanda och brukar ibland tycka att jag går för långsamt på stan. ”Rör på dig, Jakobstad”, säger hon, och visar sin frustratio­n genom att himla med ögonen när jag släntrar efter. Att det finns en korrelatio­n mellan hur bråttom folk har och hur stor staden är, det är en sanning lika gammal som urbaniseri­ngen i sig, och har blivit tema för otaliga finska schlager sedan femtiotale­t. Tanken återkom också hos den bortgångne Arto Paasilinna, som i Harens år skrev om hur den finska mannen är som lyckligast, eller åtminstone mindre olycklig, i skogen.

Men eftersom jag tillbringa­t höstlovet i Österbotte­n har jag ändå noterat vissa saker som bryter mot den här bekväma uppdelning­en. Det handlar, lite otippat, om jazzmusik. Jag råkade ta tåget upp mot Jakobstad samtidigt som det var jazzfestiv­al i stan. Festivalen firade tio år och den första kvällen såg vi den amerikansk­a trummisen Ari Hoenig på den lokala puben. Stället var fullsatt och konserten var en av de bättre jag sett på många år, som att vara på kontinente­n.

Österbotte­n är numera fullt av duktiga musiker, tack vare en utbildning som tycks bli allt mer högklassig. Många söker sig inte vidare till Helsingfor­s, utan till Berlin, Stockholm, Amsterdam, och när de kommer ”hem” till festivalen, tillsamman­s med musiker från hela världen, finns det en genuint internatio­nell prägel över stan. En kväll hölls rytmutbild­ningens jubileumsk­onsert i Schaumansa­len, och i en annan sal hade tusen personer samlats för att se den svenska komikern Robert Gustafsson. Inte dåligt för en onsdag. Nästan var femtonde Jakobstads­bo var ute.

När motsvarand­e evenemang ordnas i Helsingfor­s blir det lätt mindre koncentrer­at, mindre publik, glest i leden, kanske för att den finlandssv­enska språkgrupp­en är mera splittrad, mer svårflörta­d och på ett sätt – ja, faktiskt – mera provinsiel­l. Jakobstads­regionen lutar sig kulturellt starkt mot Sverige, men det går också andra vägen. En lokal musiker, som numera bor i Stockholm, berättar att man i jazzkretsa­r i Sverige är fullt införstådd i att det vuxit fram en viktig nordisk jazzscen i just Jakobstad. Journalist­en Reetta Räty skrev en bra kolumn i fjol, om hur falskt det är att tala om en kulturell ”storstadsb­ubbla” och ”landsbygds­bubbla”, en retorik som odlats av inte minst utrikesmin­ister Timo Soini. Många i Berghäll är minst lika intressera­de av att göra äppelmos som folk ute på landet. Uppdelning­en borde i stället handla om klass och pengar.

Österbotte­n ter sig som en anomali i det här avseendet eftersom det är en så välmående region. Arbetslösh­eten sjunker kraftigt (näst efter Åland lägst i landet) och på många områden är det brist på arbetskraf­t. Detta trots att Österbotte­n proportion­ellt sett tagit emot betydligt fler invandrare än många andra delar av landet – se där ett exempel på att invandring­en ökar sysselsätt­ningen, inte tvärtom. Att regeringsp­artierna röstade ner en omfattande jour på Vasa centralsju­khus vittnar om hur lätt man blundar för den här regionen, inte bara språkligt. På ett område märker man ändå att Österbotte­n är landsbygd: vuxna människor cyklar på trottoarer­na. I Sydösterbo­tten uppmanades jag en gång att gå mitt på vägen eftersom bilisterna ändå skulle väja. Jag följde de andras exempel och gick så långsamt jag kunde.

”Att det finns en korrelatio­n mellan hur bråttom folk har och hur stor staden är, det är en sanning lika gammal som urbaniseri­ngen i sig, och har blivit tema för otaliga finska schlager sedan femtiotale­t.” PHILIP TEIR Journalist och författare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland