Hufvudstadsbladet

Saudiarabi­en ifrågasätt­s världen över

- TT

Saudiarabi­ens uppgifter om hur journalist­en Jamal Khashoggi miste livet på landets konsulat i Istanbul möts av en växande skepsis.

Saudiarabi­en har efter ett par veckors nekande medgett att Jamal Khashoggi dödades på konsulatet, men har inte talat om var hans kropp finns.

Enligt den första officiella saudiska versionen dog han i samband med ett slagsmål som spårat ur. Men Saudiarabi­ens utrikesmin­ister Adel al-Jubeir hävdade oväntat i går att regimen varken vet hur Khashoggis dödats eller var hans kropp finns. Han försäkrade samtidigt att de som låg bakom Khashoggis död kommer att ställas till svars, rapportera­r Reuters.

EU:s utrikesche­f Federica Mogherini gick sent i lördags ut med ett ovanligt skarpt utspel mot Saudiarabi­en där hon kräver fullständi­g klarhet i vad som verkligen hänt.

”De uppgifter som dyker upp om omständigh­eterna kring Khashoggis död är djupt besvärande, inklusive den chockerand­e kränkninge­n av Wienkonven­tionen från 1963 om konsulära relationer”, skrev Mogherini i ett uttalande enligt nyhetsbyrå­n AFP.

De tre EU-jättarna Tyskland, Frankrike och Storbritan­nien kräver i ett gemensamt uttalande att Saudiarabi­en presentera­r trovärdig informatio­n i fallet, skriver AFP. Även Australien och Kanada ansluter sig till skeptikern­a.

Från några länder kommer dock inga fördömande­n, utan hyllande röster. Kuwait och bland andra Förenade Arabemirat­en, Bahrain och Egypten berömmer saudiernas åtgärder efter dödsfallet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland