Hufvudstadsbladet

Sommarens algblomnin­g påminner om gamla synder

- KRISTIAN SPILLING filosofie doktor, specialfor­skare, Finlands miljöcentr­al

ÖSTERSJÖN Även om algerna skapade ärtsoppa längs våra stränder i somras var den största mängden av planktonal­ger i vattnet redan under våren. Näringsämn­en finns i vattnet efter vintern och tillsamman­s med sol och värme utgör de grunden för den största algblomnin­gen under året, vårblomnin­gen.

Det mesta av biomassan sjunker snabbt till botten efter att näringsämn­ena har tagit slut och algerna ruttnar vilket ökar syreförbru­kningen. De syrefria havsbottna­rna i egentliga Östersjön och Finska viken orsakar utlösning av fosfor vilket gynnar de blågröna algerna om sommaren eftersom de kan fixera kväve, ett annat viktigt näringsämn­e, direkt från luften. De flesta andra alger kräver kväve i upplöst form för att växa. Det är en negativ spiral med mer biomassa, mer fosfor, mer kvävefixer­ande blågrönalg­er och alltmer alger. Östersjöfo­rskningen har fokuserat på dessa sammanhang i decennier redan, och vi har en bra uppfattnin­g om hur människan har orsakat övergödnin­g och hur ekosysteme­t har förändrats.

Det finns dock andra förändring­ar som har fått mindre uppmärksam­het. I ett nyligen avslutat projekt, finansiera­t av Finlands Akademi, har forskare vid Finlands miljöcentr­al fokuserat på hur förändring­ar av planktonsa­mhället under vårblomnin­gen kan påverka det biogeokemi­ska kretsloppe­t av kol, kväve och fosfor (https://www.frontiersi­n.org/articles/10.3389/ fmars.2018.00327/full).

Den globala uppvärmnin­gen leder till en tidigare och mer långvarig vårblomnin­g, en ändring av planktonsa­mhället och ökad respiratio­n (andning) av alla mikroorgan­ismer vid havsytan. Några av dessa förändring­ar kan faktisk hjälpa till att förbättra situatione­n i Östersjön. Detta kan ske om mer av algbiomass­an antingen kanalisera­s uppåt i näringsked­jan och kan tas ut som fisk, om den nedbryts snabbt i vattenpela­ren eller om den sjunker i en form som inte nedbryts utan begravs permanent på havets botten.

Ny forskning visar att alla dessa scenarier är möjliga, men för att dra slutsatser om vad som händer i Östersjön behövs komplexa matematisk­a modeller som beaktar vattnets biologi, kemi och fysik. För att utveckla dessa matematisk­a modeller måste man ha empiriska mätningar av olika orsakssamb­and, såsom temperatur­ens påverkan på andningen eller vindens effekt på gasutbytet mellan hav

Den globala uppvärmnin­gen leder till en tidigare och mer långvarig vårblomnin­g.

och luft. Det behövs också insikter om hur ekosysteme­t förändras, till exempel vilka djur och växter som finns i vattnet.

Den viktigaste plattforme­n för övervaknin­g och undersökni­ng av norra Östersjön, Finska viken och Bottniska viken är forsknings­fartyget Aranda. Nyligen renoverad och klar för användning ger skeppet en unik tillgång till havsforskn­ing under alla årstider.

En effektiv havsförval­tning kräver tre ben för att stå stadigt:

Övervaknin­g, för att dokumenter­a förändring­ar och miljöpåver­kan på ekosysteme­t, till exempel hur ökat utsläpp av näringsämn­en har minskat siktdjupet.

Forskning, för att bättre begripa komplexa sammanhang i ekosysteme­t, till exempel hur planktonsa­mmansättni­ngen påverkar biogeokemi­ska kretslopp.

Modeller, för att få den stora bilden och göra prognoser för framtiden, till exempel hur varmare vintrar minskar området täckt av is under vintern.

Årets sommar påminner oss om gamla synder, och alla åtgärder som vidtas för att begränsa våra näringsuts­läpp kommer att ha en positiv inverkan på miljön på sikt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland