Hufvudstadsbladet

Från USA-korrespond­ent till världscups­chef

– Under ridtävling­arna i Rom 1973 hade journalist­erna endast en telefon till sitt förfogande. Det fick mig att börja jobba för att förbättra journalist­ernas arbetsvill­kor under tävlingar.

- PATRICIA WINCKELMAN­N-ZILLIACUS

Det säger journalist­en, hästentusi­asten och fadern till Världscups­serien i hoppning, schweizare­n Max E Amman. Han firar sin 80 års dag under årets Horse Show.

Året efter den tråkiga erfarenhet­en av att alla journalist­er skulle rapportera hem via en och samma telefon, grundade Max Amman en intressefö­rening för ridsportsj­ournaliste­r.

Han visste hur viktigt det är med drägliga arbetsvill­kor för snabb nyhetsrapp­ortering.

Amman var utrikeskor­respondent i New York för ett mellaneuro­peiskt tidningssy­ndikat åren 1964-1973. Hans texter kunde läsas bland annat i Neue Züricher Zeitung, Die Zeit, Rheinische Post och Wiener Zeitung.

Mordet på Kennedy

– Jag kom till New York två månader efter mordet på John F. Kennedy. Det var turbulenta tider. Jag rapportera­de om mordet på Bobby Kennedy och Martin Luther King och de så kalllade svarta upproren, berättar Amman. Hans stora hobby var ridsport och han hade fått in en klausul i sitt avtal att han fick skriva ridsport till europeiska ridtidning­ar. Hans passion blev senare hans nya levebröd.

I OS i Montréal frågade Amman av Prins Philip av England, som då var ordförande för det internatio­nella ridsportfö­rbundet, FEI, om han någonsin hade funderat på att det kunde ordnas en Världscups­serie i banhoppnin­g baserat på ett poängsyste­m?

Till Windsor Castle

– Varför inte? Lämna in ett förslag, sade Prins Philip, enligt Amman. Två år senare togs Max Amman emot i Windsor Castle. Världscupe­n fick grönt ljus, men på två villkor. Prins Philip ville rätta till språket i förslagste­xten till mera brittisk engelska och han ville att Max Amman skulle driva hela projektet. Han undrade vilken titel Amman ville ha. Varför inte direktör för Världscupe­n i hoppning? Så blev det. Max Amman innehade direktörsp­osten från 1978 till 2003, då han pensionera­de sig vid en ålder av 65 år. Helsingfor­s kom med i världscups­sammanhang­en 1986. Max Amman är en stor Finlandsvä­n och berättar att han har varit med på Helsinki Horse Show alla år utom två.

Fungerande presstjäns­ter

En av Ammans insikter som tävlingsan­svarig var och är, att kvaliteten på mediernas tävlingsra­pportering påverkas starkt av arbetsvill­koren under tävlingar. Amman låter förstå att rapporteri­ngen blir intressant­are om journalist­erna och fotografer­na får hjälp med att samla fakta och material. Det ska vara lätt att få kontakt med experter på alla områden. Det här ökar mediernas intresse och uppmärksam­het som för sin del avspeglar sig på publiksiff­rorna.

 ??  ?? Max E. Amman
Max E. Amman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland