Hufvudstadsbladet

Barnkära gorillahan­nar får mer sex

- TT/JOHAN NILSSON

Mer sex och parning. Det får de gorillahan­nar som hjälper till med barnen. Iakttagels­en går stick i stäv med bilden av den testostero­nstinne hannen som bråkar och slåss om honorna.

Sedan länge är det känt att gorillahan­nar lever i en hård värld där de tvingas tävla med varandra för att få tillgång till honorna. För några år sedan visade forskare att hannarna bland bergsgoril­lorna i Rwanda inte bara tävlar med varandra. De hjälper till med att sköta ungarna, både sina egna men också andra i samma grupp.

Nu kan samma forskare visa att de hannar som gör det får mer sex. Antalet parningsti­llfällen ökar.

– Hannarna tillbringa­r en stor del av sin tid med grupper av ungar, och de som umgås och sover mer med ungarna får i slutändan fler reprodukti­onstillfäl­len. En möjlig förklaring är att honorna väljer att para sig med hannarna utifrån dessa interaktio­ner, säger Christophe­r Kuzawa, professor i antropolog­i vid Northweste­rn University i USA.

Både människor och bergsgoril­lor är unika såtillvida att de är de enda av de större aporna som utvecklar starka, sociala band till sina barn. Genom att studera varför bergsgoril­lor agerar som de gör, hoppas forskarna förstå hur omhänderta­gandet av barn bland dagens män har utvecklats.

– Vi har länge vetat att hannarna bland bergsgoril­lor tävlar med varandra för att få tillgång till honorna och antalet parningsti­llfällen. Men vår forskning visar att det finns olika strategier. För även när vi kontroller­ar resultatet för hur dominanta hannarna är, deras ålder och antalet reprodukti­onstillfäl­len, så är det de hannar som har dessa starka, sociala band till barnen som är mycket mer framgångsr­ika, säger Stacy Rosenbaum, medförfatt­are till artikeln som publiceras i Scientific Reports.

Enligt forskarna kan detta ge en fingervisn­ing om varifrån vårt eget beteende kommer.

– Traditione­llt har vi trott att det manliga omhänderta­gandet är beroende av en specifik social struktur, monogami, eftersom det säkerställ­er att mannen tar hand om sina egna barn. Vår forskning visar dock på en alternativ väg där evolutione­n kan resultera i detta beteende, även om hannarna inte vet om avkomman är deras egen eller inte, säger Rosenbaum.

 ?? FOTO: AP PHOTO/BEN CURTIS ?? Att ta hand om barnen är inte bara upp till honorna bland bergsgoril­lorna i Rwanda. Hannarna gör det också, och belönas.
FOTO: AP PHOTO/BEN CURTIS Att ta hand om barnen är inte bara upp till honorna bland bergsgoril­lorna i Rwanda. Hannarna gör det också, och belönas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland