Hufvudstadsbladet

Kvarteret Skatan möter Solsidan

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Den nya halvtimmes­komediseri­en Härölä utger sig för att erbjuda ett tvärsnitt av Finland genom att handla om invånarna i ett och samma bostadshus. Huset ligger i någon modern förort med nybyggda höghus och trevligt planerade gårdar – inget betonggett­o, snarare miljövänli­gt medelklass­igt. Representa­tionen kan diskuteras, men låt oss konstatera att invånarna ändå är en brokig skara.

Mycket här går ut på att driva med en viss typ av ung, urban medelklass – det handlar om att iscensätta en viss livsstil, som att anställa en au pair för att grannen har, skjuta en mås och servera den som närproduce­rad på parmiddage­n och så vidare. Det är en korsning mellan sitcom och komediseri­e, lite SVT:s 00talserie Kvarteret Skatan möter Solsidan, vilket innebär att karaktärer­na återkommer, medan den röda tråden, handlingen, är lösare. Sketcherna eller scenerna utmynnar inte alltid i någon knorr eller poäng, utan avklingar snarare.

Humor är alltid svårt, och till att börja med känns det här inte som någon höjdare, men den här typens serier kräver att man ger dem lite tid för att komma in i deras värld och sätt att skämta. Då blir det efter hand lite bättre, och när man lärt känna karaktärer­na mera har det till och med sina stunder ibland.

Sådant som är igenkännli­gt, som vloggares sätt att producera videor och tala till kameran, hör till de mest lättplocka­de och lyckade poängerna. Bland det som fungerar bäst finns också den flummige chiliodlan­de bohemen med sin inre monolog. Vissa sketcher för tankarna till sådant som gjorts tidigare, som bokcirkeln, vars tyranniska ledare påminner om Little Britains viktväktar­sketcher.

Bakom serien står manusförfa­ttarna Pete Paavolaine­n och Melli Maikkula, den sistnämnda med bland annat Putous och Antti Holma Show på meritlista­n. För regin står Teemu Niukkanen som regisserat 250 reklamfilm­er, en genre som ju kan ha karaktären av sketch. I huvudrolle­rna ses Pilvi Hämäläinen, Jussi Puhakka, Anna- Riikka Rajanen och Matti Leino.

Alla tio avsnitten publiceras på Arenan i dag. Yle TV2 21.00, repris tisdag 15.15, onsdag 22.05, torsdag 20.30 och 00.05, fredag 15.25 och söndag 18.30

 ?? FOTO: JAANA RANNIKKO ?? Unga kvinnor i förorten – Anna-Riikka Rajanen, Pilvi Hämäläinen och Pia Andersson.
FOTO: JAANA RANNIKKO Unga kvinnor i förorten – Anna-Riikka Rajanen, Pilvi Hämäläinen och Pia Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland