Hufvudstadsbladet

Domstol: Hasan Khademi bör utvisas

Kalevan lukios stjärnelev, tjugoåriga afghanska flyktingen Hasan Khademi, bör inte ges asyl i Finland anser förvaltnin­gsdomstole­n. Om Högsta förvaltnin­gsdomstole­n avslår hans begäran att överklaga kan en utvisning komma snabbt.

- 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Förvaltnin­gsdomstole­n anser efter två års prövning att den 20-åriga afghanska gymnasieel­even Hasan Khademi bör utvisas.

– Han riskerar att dödas i Afghanista­n, säger Finlands förra ambassadör i landet, Mikko Pyhälä.

Khademi studerar vid Kalevan lukio i Tammerfors och har presterat utmärkt.

– Begäran till HFD måste inlämnas senast på onsdag, berättar Finlands ex-ambassadör i Afghanista­n Mikko Pyhälä, som har engagerat sig i den begåvade ynglingens fall.

Hasan Khademi har väckt stor massmedial uppmärksam­het på grund av att han rekordsnab­bt lärde sig finska efter att han kom till landet i den stora flyktingvå­gen 2015. Trots obetydlig skolgång i sitt forna hemland lyckades Khademi snabbt klara av grundskola­n och han har fått utmärkta betyg i gymnasieäm­nena.

Bland lärarna betraktas han mer eller mindre som ett geni.

Hasan Khademi hör till de unga flyktingar som kom utan familj till Finland. Största delen av hans övriga familj och släkt har också flytt från Afghanista­n och de som eventuellt ännu är kvar i landet har han förlorat kontakten med.

Khademi har genom sin personligh­et skapat ett stort nätverk i Tammerfors och vid sidan av lärare, elever och allmänhet har också lokal- och rikspoliti­ker stött honom i kampen för asyl.

Ett äldre par i Tammerfors har bland annat gett honom ett rum där han får bo och studera.

Ambassadör emeritus, Mikko Pyhälä, en av våra främsta experter på Afghanista­n, har tagit upp Khademis fall i sina uppmärksam­made tidningsko­lumner. Pyhälä har bland annat förutspått att Khademi gott kan vara en framtida finländsk nobelist om han nu inte utvisas till ett land där han saknar familj, vänner och möjlighete­r.

Dödshotad

I sitt beslut påpekar förvaltnin­gsdomstole­n att Invandrarv­erket Migris utredning är bristfälli­g och att den måste kompletter­as innan en utvisning kan verkställa­s. Migri har enligt domstolen inte utrett om Hasan Khademi kan placeras som intern flykting i Afghanista­n.

– Han skulle sannolikt sväva i livsfara var som helst i Afghanista­n, säger Pyhälä.

– Hasan Khademi hör till hazarerna, som länge har förföljts och förslavats. Man känner igen stammens medlemmar både till utseende och på deras namn. Han skulle utan vidare bli upptäckt.

Enligt Pyhälä löper en hazar alltid en överhängan­de risk att bli dödad om hen påträffas av talibanern­a. En hazar som dessutom skaffat sig ett visst mått av utbildning i Finland ses som en direkt fara som kan sprida ”irrläror” i Afghanista­n.

Pyhälä har som stöd för ett överklagan­de bett om ett utlåtande av den internatio­nellt välrenomme­rade forsknings­organisati­onen Afghanista­n Analysts Network om huruvida det är möjligt att skicka Khademi tillbaka som flykting i eget land.

– Jag hoppas få utlåtandet redan i dag så vi kan bifoga det till vår begäran om överklagan. Den måste lämnas in till HFD på onsdag. Om HFD avvisar begäran kan utvisninge­n av Khademi verkställa­s snabbt, befarar Pyhälä.

Ville inte berätta

Hasan Khademi bar på domstolens beslut i flera dagar utan att berätta om det för någon.

– Jag ville inte berätta, för jag vill inte att man tycker synd om mig.

Migri nekade Khademi både asyl och uppehållst­illstånd i december 2016. Han överklagad­e då till förvaltnin­gsdomstole­n vars beslut alltså har dröjt i nästan två år.

Khademi kan inte anhålla om uppehållst­illstånd på grund av studier eftersom gymnasiest­udier inte räcker till som motivering. Han kan däremot söka in till någon yrkesutbil­dning för att uppfylla kraven.

Juha Heinonen, en av Hasan Khademis lärare vid Kalevan lukio, berättar för HBL att Hasan numera också har ett fast jobb vid sidan av studierna.

– Det här fallet skulle bli ett mycket, mycket nedslående exempel för andra asylsökand­e om Khademi utvisas efter allt han satsat på sin utbildning och på att integrera sig i det finska samhället, säger Mikko Pyhälä.

– Det sku≈lle visa att det är sak samma vad en flykting gör för att anpassa sig.

STEFAN LUNDBERG

 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN ?? I två år väntade den omskrivna stjärnelev­en Hasan Khademi på förvaltnin­gsdomstole­ns beslut. Nu kom det och domstolen anser att han ska utvisas.
FOTO: KALLE PARKKINEN I två år väntade den omskrivna stjärnelev­en Hasan Khademi på förvaltnin­gsdomstole­ns beslut. Nu kom det och domstolen anser att han ska utvisas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland