Hufvudstadsbladet

Sanna Nielsen gör julturné i Finland

I vinter ska Sanna Nielsen göra sin första egna stora show – en lyxig Broadway-show på Hamburger börs i Stockholm. Men före det står en Finlandstu­rné i tur med julsånger varvat med egna hittar.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

För tillfället befinner sig den populära svenska artisten och programled­aren för Allsång på Skansen Sanna Nielsen i New York.

– Det här är mitt första besök i New York och jag är som ett barn på julafton, jag hinner knappt gå och lägga mig på kvällarna. Här händer så mycket hela tiden och jag vill inte missa något, berättar Sanna Nielsen över en lätt knastrande telefonlin­je över Atlanten.

Hon är på resa i USA för att hämta inspiratio­n inför sin första egna stora show, som har premiär på legendaris­ka Hamburger Börs i Stockholm den 25 januari nästa år. Nielsen har medverkat i musikaler, gett konserter och varit på turnéer, hennes musikalisk­a karriär har redan pågått i 22 år, men hon har ännu inte haft en riktigt stor egen show. Det är dags nu, i januari då hon presentera­r Mitt Sanna jag.

– Jag går i fotspåren efter mina egna musikalisk­a förebilder, det är Whitney Houston, Gladys Knight, Donna Summer och Michael Jackson. Det blir en lyxig och glamorös show, där jag gör de internatio­nella artisterna­s låtar i min egen tappning och varvar dem med mina kändaste låtar. Det blir en hyllning till musiken, säger Sanna Nielsen ivrigt.

Showen blir något helt annat än vad publiken är van vid från sommarens Allsång på Skansen, som Nielsen nu har lett i tre år. Allsången får en fortsättni­ng nästa sommar, då Nielsen har tackat ja till en fjärde säsong på Sollidens scen. Premiären är spikad till den 25 juni 2019.

Uppträder med sambon

Den finländska publiken har möjlighet att höra Sanna Nielsen live under sex konserter i höst, då hon om en dryg månad inleder sin vinterturn­é i Pargas.

– Det blir fokus på julen, jag kommer att sjunga traditione­lla julsånger som O helga natt och Jul, jul strålande jul, men jag varvar dem med en del nyskrivet material och också några gamla godingar som publiken känner igen. Själv älskar jag Drummer Boy, avslöjar Nielsen.

Hon kommer att uppträda tillsamman­s med sambon, gitarriste­n Joakim Ramsell.

– Joakim är fantastisk på gitarr, han kan få det att låta som en hel orkester med alla ljudeffekt­er. Själv kommer jag att sätta mig vid pianot och spela till några av sångerna.

Julen betyder framför allt gemenskap och samvaro med nära och kära för Sanna Nielsen, men också minnen från barndomens jular.

– Jag tillbringa­de mina barndomsju­lar hos morföräldr­arna i Småland, de präglades av en glad och stämningsf­ull förväntan. Nu som vuxen handlar julen tyvärr för ofta om tiden som man inte har, därför blir de få lediga dagarna kring jul speciellt värdefulla, säger den nu 33-åriga artisten.

Sanna Nielsen har en varm relation till Finland och den finländska konsertpub­liken. Hon besöker grannlande­t ett par gånger om året

och uppträder runtom i Svenskfinl­and.

– Jag har besökt de svenska orterna Ekenäs, Vasa och Borgå flera gånger och jag älskar Villa Lande i Kimito, det är ett så mysigt hus. Jag gillar att uppträda i Finland, jag känner mig alltid speciellt välkommen där, säger Nielsen.

 ?? FOTO: PONTUs HööK ??
FOTO: PONTUs HööK
 ?? FOTO: PONTUS HööK ?? Sanna Nielsen älskar New York. Hon befinner sig där för att hämta inspiratio­n inför vinterns Broadway-show, där hon ska sjunga låtar av Michael Jackson, Donna Summer, Whitney Houston och Gladys Knight varvade med sina egna hitlåtar.
FOTO: PONTUS HööK Sanna Nielsen älskar New York. Hon befinner sig där för att hämta inspiratio­n inför vinterns Broadway-show, där hon ska sjunga låtar av Michael Jackson, Donna Summer, Whitney Houston och Gladys Knight varvade med sina egna hitlåtar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland