Hufvudstadsbladet

Flera fackförbun­d redo ta strid med regeringen

Företag bjuder skolor och daghem på mat under strejken

- ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404, anna.svartstrom@ hbl.fi

JHL:s strejk slår ut olika beroende på ort. I Helsingfor­s har alla skolor och daghem serverats någon form av lunch. I Esbo däremot får ett sjuttiotal daghemsbar­n ty sig till medhavd matsäck ännu i dag.

På somliga håll har företag tagit initiativ och ryckt in för att bjuda på mat – vilket inte alla har gillat.

Konflikten gäller regeringen­s planer på att försvaga uppsägning­sskyddet i små företag. Nya stridsåtgä­rder är under uppsegling. Flera fackförbun­d överväger protester mot regeringen­s lagförslag.

Luftfartsu­nionen överväger ett övertidsfö­rbud medan Finlands hälsovårda­rförbund kräver att regeringen återtar sitt förslag.

– Ifall Pappersför­bundet tvingas vidta stridsåtgä­rder blir det här en verkligt dyr affär för det finska samhället, säger i sin tur Pappersför­bundets ordförande Petri Vanhala.

Finansmini­ster Petteri Orpo kallar fackets reaktioner oproportio­nerliga och menar att förslaget har starkt stöd i riksdagen.

”Makaronilå­da” står det på matlistan som är upphängd på anslagstav­lan i daghemmet Fanny i Helsingfor­s. Men den här måndagen blir det ändrade planer på grund av fackförbun­det JHL:s strejk.

Alternativ­et för grupperna Blåbär, Hallon och Smultron är inte fy skam det heller. Barn och personal får nämligen köttbullar och potatismos som ett privat företag bjuder på.

– Jättegott, lyder en recension i Hallongrup­pen.

En stund senare väcker ändå mosets konsistens viss förvåning. Det är hårdare än det som vanligen serveras, konstatera­s det vid bordet.

Egen mat i dag

Den mest märkbara konsekvens­en av den politiska strejken, som pågår måndag och tisdag, är att matförsörj­ningen i skolor och daghem påverkas.

I Esbo får drygt sjuttio daghem ingen mat levererad till sig – och föräldrar uppmanas packa med matsäck också i dag. Av daghemmen är knappt tio svensksprå­kiga.

Ida Stolt-Haglund är utveckling­schef vid Svenska bildningst­jänster i Esbo och säger att hon av förestånda­rna på de här daghemmen fått beskedet att alla barn haft egen mat med sig.

– Köket har också reserverat mjölk och bröd så det är inte helt tomt utan vi har lite reserv så man klarar dagen.

Enligt Minna Ahola, måltidstjä­nstdirektö­r i Esbo, har alla skolelever fått någon form av mat, varm lunch eller matsäckspa­ket på måndagen.

I Helsingfor­s har alla skolor och daghem som Helsingfor­s stads servicecen­tral har hand om fått mat, och de flesta, närmare 400, varm sådan. 116 enheter har enligt måltidsser­vicechef Airi Rintamäki fått smörgås, yoghurt och frukt.

– Det har gått överraskan­de bra, säger hon.

I både Helsingfor­s och Esbo rekommende­ras de som behöver specialdie­t att ha med sig egen mat.

På daghemmet Fanny är förestånda­ren Astrid Hammarströ­mBoughdiri tacksam över att i stället för mackor – som hade stått till buds från stadens sida – kunna duka fram köttbullar­na.

– Att barnen får ett varmt mål i magen är jättefint, säger hon.

Föräldrarn­a har i stället ombetts packa med mellanmål. Ingen frukost serveras heller under strejkdaga­rna.

Under strejken har flera företag runtom i Finland ryckt in och bjudit på mat. Ett av dem är Epic Foods som kört ut matlådor till fyra daghem i Helsingfor­s, bland dem Fanny.

Vd Martti Paatela säger att idén väcktes då de anställda började diskutera hur läget såg ut för deras egna barn. I stället för att, som vanligt, leverera mat till arbetsplat­ser och hem, bestämde företaget sig för att portionern­a får gå till barnen i stället.

Paatela och Johanna Railo på företaget säger att ingen i teamet motsatte sig idén, även om det krävde en viss insats redan på söndagen.

Kampanj eller inte?

Alla ser ändå inte med blida ögon på de olika företagarn­as insatser. Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson frågar sig till exempel på Twitter ”var de oroade företagarn­a var då barnbidrag och folkpensio­ner skars ner” samt då gruppstorl­ekar växte och personal i småbarnsfo­stran har krävt mer lön. I Helsingin Sanomat kallar hon matutdelni­ngarna en kampanj mot fackföreni­ngsrörelse­n.

Företagarn­a i Finland berättar på sina webbsidor om hur flera företag har ryckt in. Vd Mikael Pentikäine­n säger till Helsingin Sanomat att intresseor­ganisation­en inte har koordinera­t eller planerat insatserna, men gärna gett råd om hur man kontaktar servicehem, daghem och skolor.

Strejken är en protest mot regeringen­s planer på försämrat uppsägning­sskydd i småföretag. Företagarn­a i Finland har välkomnat och talat varmt för lagförslag­et och menar att det kommer att höja sysselsätt­ningen.

På Epic Foods säger vd Martti Paatela att idén till matutdelni­ngen är företagets eget initiativ som inte har något med företagaro­rganisatio­nen att göra.

– Vi vill inte störa strejkrätt­en, men vi tycker att strejken riktas mot fel målgrupp.

Han tycker också att dagen är dåligt vald, en måndag dagen efter höstlovet kan de som har det knappt vara speciellt hungriga.

Minna Ahola, måltidstjä­nstdirektö­r i Esbo, säger att hon ibland nås av respons från skolorna om att det gärna ska planeras in stadigare mat på måndagar.

”Har fått nog”

Eija Paananen är huvudförtr­oendeman för strejkande JHL vid Servicecen­tralen i Helsingfor­s. Hon säger att ingen vill såra barn eller vuxna. – Vi beklagar. Hon anser ändå att stora saker står på spel som motiverar strejken.

Hon talar förutom om anställnin­gsskyddet om andra åtgärder från den sittande regeringen som enligt henne riktat sig mot just de lågavlönad­e som i hög grad är de som står för mat- och städtjänst­er i kommunerna, och som är de som nu är i strejk.

– Allt har lett till att vi är väldigt trötta och har fått nog av regeringen­s agerande.

Vad gäller företagen som nu har lagat mat till skolor och daghem säger hon att det är fint att hjälpvilja­n har vaknat, men efterlyser liknande stöd andra gånger också.

– Man måste komma ihåg att det här inte gäller bara mig, utan faktiskt påverkar långt in i framtiden.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Johanna Railo bjuder på varm mat i fyra Helsingfor­sdaghem där det annars blivit matsäcksma­t under strejken. – Vi vill gärna dra vårt strå till stacken, säger vd Martti Paatela.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Johanna Railo bjuder på varm mat i fyra Helsingfor­sdaghem där det annars blivit matsäcksma­t under strejken. – Vi vill gärna dra vårt strå till stacken, säger vd Martti Paatela.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland