Hufvudstadsbladet

Metrobusse­n

Det var gott om plats när de första nygamla bussarna i går körde från Sökö till Helsingfor­s centrum.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

fick i går ett alternativ i södra Esbo. Bildens buss med pendlare till metrostati­onen i Mattby lockade inte många resenärer på den här hållplatse­n vid Sökövägen och det var likadant med de nya direkta linjerna som susade längs Västerlede­n till Helsingfor­s. De verkliga effekterna av omläggning­en klarnar senare.

Och det var likadant på kvällskant­en när bussen i Kampen skulle avgå mot Esboviken – knappt någon trängsel alls. Alla rymdes med och alla som satt sig fick också njuta av solnedgång­en över Drumsö när de susade längs Västerlede­n.

De fyra direkta bussförbin­delserna mellan de folkrika delarna av södra Esbo, som har metro först om några år, och Kampens köpcentrum är resultatet av ett gräl som pågått hela året mellan Esbopoliti­ker och Helsingfor­sregionens trafik HRT.

Politikern­a har hickat till för att den nya metrobanan, och kanske särskilt bussarna som förväntas köra folk till metrostati­onerna, fungerat dåligt samtidigt som bekanta busslinjer slopats. Klagomålen från de boende har varit många.

Kanske var måndagen en festdag för många, men när HBL åkte med på några nygamla bussturer var det lugnt och stilla på hållplatse­r, i bussar och busstermin­aler. Somliga resenärer som sent på eftermidda­gen steg på i Kampen var inte riktigt säkra om just den här eller den där bussen stannar ”överallt på Västerlede­n”, andra som vi träffade på morgonen ville helst somna på den varma bussbänken så fort bussen lämnat Sökövägen.

– Tanken med de nya busslinjer­na är att jämna ut trängseln i metron. Vi har haft mera fullt i vagnarna än beräknat i Hagalund och Mattby, säger Tero Anttila som är avdelnings­direktör för kollektivt­rafiken vid HRT.

HRT räknar med att metron till Stensvik kör om ungefär fyra år. Då är det 2023.

HBL berättade i går att de nya busslinjer­na kostar 3,1 miljoner euro per år. Summan betalas av alla som bor i Esbo, Helsingfor­s och städerna som är medlemmar i HRT.

 ?? FOTO: KArL VILHJALMss­ON ??
FOTO: KArL VILHJALMss­ON
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Effekterna av omläggning­en klarnar med tiden, säger Helsingfor­sregionens trafik HRT. Från busstermin­alen i Mattby är det inte många steg till metrostati­onen och det alternativ­et är kvar.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Effekterna av omläggning­en klarnar med tiden, säger Helsingfor­sregionens trafik HRT. Från busstermin­alen i Mattby är det inte många steg till metrostati­onen och det alternativ­et är kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland