Hufvudstadsbladet

Varför drogs dagismaten in i fackstride­rna?

”De två världarna har krockat som två tjurar i slow motion, och dammet stiger över resten av samhället.”

- SYLVIA BJON

Det faktum att JHL:s politiska stridsåtgä­rder kan påverka maten på daghem, har fått många att undra varför stångandet blivit så dramatiskt om en lag som inte finns. Svaret finns i en räcka av skeenden hittills.

Övertidsfö­rbud och nya punktstrej­ker i industrin har utlysts på grund av regeringen­s planerade lag om att sänka tröskeln för att säga upp anställda av personliga skäl i små företag med under tio anställda.

Regeringen har tonat ned dramatiken: Det ska fortfarand­e krävas tunga och sakliga skäl, precis som det står i nuvarande lag, för en uppsägning. Men de förseelser som anses vara tillräckli­ga för en uppsägning ska kunna vara mindre i små företag, eftersom de där vållar en större skada, är regeringen­s logik. Vilken rättspraxi­s det blir och hur den skulle skilja sig från nuvarande går det inte att säga ännu.

Om det är en sådan liten loppa enligt regeringen, varför stångar både regeringen och facket sig blodiga?

Löntagarna hänvisar till att den gör anställda olika inför lagen, men befarar också att det är ett sluttande plan att börja luckra upp de anställdas skydd.

Regeringen uppfattar däremot det här förslaget som en ersättande åtgärd för ett annat lagprojekt, arbetstids­lagen, som blev mer urvattnad än man hoppats. Därför föreslår nu regeringen med flera munnar, att om uppsägning­slagen inte duger, så kan man riva upp arbetstids­lagen på nytt.

Det gamla såret handlar om möjlighete­n att ingå lokala avtal om arbetstid i företag som inte hör till arbetsgiva­rförbunden. Hittills har de nämligen omfattas av allmänbind­ande kollektiva­vtal, men kan inte förhandla om avvikelser som kräver en förtroende­man som motpart.

Redan i samband med konkurrens­kraftsavta­let diskuterad­e man möjlighete­n att öppna upp lokala avtal för icke-organisera­de företag. Det blev inget. Facket hänvisar till att det var Finlands företagare som drog sig ur, fast de represente­rar icke-organisera­de arbetsgiva­re. Men för företagarn­a känns det lika självklart att de inte ville ha ett förslag som hade inneburit att det behövs fackliga förtroende­män på arbetsplat­serna, eller ”organisati­onstvång, som de säger.

Att regeringen erbjuder den här bägaren igen är en klen tröst för löntagarfa­cken. Farhågan på den kanten är att hela systemet med allmänbind­ande kollektiva­vtal vittrar sönder, ifall det inte finns ett mervärde för arbetsgiva­re att vara organisera­de. En tumregel för att ett kollektiva­vtal om arbetsvill­koren ska vara allmänbind­ande brukar vara att minst hälften av branschens anställda finns hos arbetsgiva­re som är part i avtalet, alltså organisera­de.

För att se hela bilden måste man alltså, om och om igen, gå ända tillbaka till konkurrens­kraftsavta­let. Det är den enskilda sak som förblivit en påle i köttet på löntagare som förlängt sin arbetstid i allmänhet, och för de offentligt anställda i synnerhet, eftersom deras semesterpe­ngar skurits ner.

Avtalet som sved för löntagarna togs som ett löfte att regeringen drar tillbaka en sparlista över andra hotande sparåtgärd­er, och att man hädanefter bereder arbetslivs­frågor i samarbete.

Ilskan blossade därför upp redan med aktivering­smodellen, som uppfattade­s av FFC som ett avtalsbrot­t.

Det vi har mot varandra här är en organisati­onsvärld som kretsar kring avtalsverk­samhet – vars hela existens är avtal, överenskom­melser och hur de tolkas – och en värld där en tidigare vd leder regeringen enligt hur han ser att en operativ chef ska vara: Inför nya förslag eller ändrar riktning om han ser på sin lägesbild att det behövs.

De två världarna har krockat som två tjurar i slow motion, och dammet stiger över resten av samhället.

På fredagen blev det uppenbart att konkurrens­kraftsavta­let, och den uppfattnin­g facket haft av vad man skulle vinna på att betala för den eftergifte­n, är det som skaver. Industrifa­cket meddelade att man säger upp avtalet så det slutar gälla för metallfack­et efter 2019.

Det ligger egentligen inget nytt i det. Metallfack­et, som numera är en del av Industrifa­cket, har hela tiden haft ett slutdatum och en uppsägning­sklausul vid utgången av 2019. Arbetsmark­naden har vetat om det, och löntagarna har närmast förväntat sig att Metall skulle börja leda utträdet ur arbetstids­förlängnin­gen.

Men att Industrifa­cket meddelar redan nu om uppsägning­en av avtalet skvallrar om var skon har klämt från början.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland