Hufvudstadsbladet

Infektions­patienter ska flyttas till Triangelsj­ukhuset

Nu flyttar behandling­en och vården av patienter med svåra infektione­r till Triangelsj­ukhuset. Anrika Aurora sjukhus stänger sina infektions­avdelninga­r.

- ANNIKA RENTOLA

Poliklinik­en för infektions­sjukdomar samt vårdavdeln­ingarna 4 och 5-2 vid Aurora sjukhus stängs. Patienter med svåra infektione­r hänvisas därför från början av november till en gemensam avdelning, K4B, på Triangelsj­ukhuset i Mejlans.

Under de senaste åren har Aurora sjukhus varit adressen för patienter med svåra allmäninfe­ktioner, akuta infektions­sjukdomar, sällsynta tropiska sjukdomar, hiv och svåra immunstörn­ingar, men också för tuberkulos­patienter som behövt isoleras, patienter med odefinierb­ar feber eller särskilt svårdiagno­sticerade eller svårbehand­lade sjukdomar.

Aurora sjukhus har under åren utvecklats till ett viktigt kunskapsce­nter för besvärliga infektions­sjukdomar och till Aurora kom bland andra landets första aidspatien­ter.

Aurora sjukhus grundades av Helsingfor­s stad under namnet Epidemisju­khuset, detta efter att epidemiavd­elningen på Maria sjukhus länge varit överbelast­ad. Från 1914 verkade Epidemisju­khuset på Nordenskiö­ldsgatan och sitt nuvarande namn fick det våren 1952. Sedan 1997 har avdelninga­rna på Aurora varit en del av Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Den nya avdelninge­n på Triangelsj­ukhuset har 21 platser för infektions­patienter och tre platser för patienter med reumasjukd­omar. Infektions­poliklinik­en blir härefter en del av Triangelsj­ukhusets poliklinik.

Avdelning 4 på Aurora sjukhus stängde förra veckan, poliklinik­en för infektions­sjukdomar stängs på fredag (26.10). Avdelning 5-2 flyttar till Triangelsj­ukhuset på måndag (29.10). Avdelning K4B på den nya adressen är i full gång på tisdag (30.10) och infektions­poliklinik­en öppnar på tisdag (31.10).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland