Hufvudstadsbladet

May: Avtalet klart till 95 procent

Storbritan­niens skilsmässo­avtal med EU är nu klart till 95 procent, meddelade premiärmin­ister Theresa May det brittiska parlamente­t. Men opposition­en var inte imponerad.

- TT

Theresa May gav en lägesrappo­rt inför parlamente­t om hur förhandlin­garna mellan EU och Storbritan­nien gått framåt de senaste tre veckorna.

Enligt May är avtalet till 95 procent klart. Däremot är gränsfråga­n mellan Irland och Nordirland långt ifrån löst. Frågan är central för den nordirländ­ska fredsövere­nskommelse­n från 1998, men också av största vikt för både Irlands och Nordirland­s ekonomier.

Premiärmin­istern sade att det kan bli aktuellt med en kort förlängnin­g av den planerade övergångsp­erioden, som löper ut den siste december 2020 om parterna når en uppgörelse.

– Under vissa omständigh­eter är en förlängnin­g av övergångsp­erioden att föredra om vi är säkra på att det bara rör sig om en kort tid, sade Theresa May.

Labourleda­re Jeremy Corbyn sade att det Konservati­va partiet ”ägnat två år åt att bråka inbördes i stället för att agera i allmänhete­ns intresse”. Under tiden har förhandlin­garna dragit ut på tiden. Corbyn krävde ett svar av May om hur lång förlängnin­g det skulle handla om och vad det skulle kosta Storbritan­nien per månad, rapportera­de BBC.

Utträdelse­avtalet kan inte underteckn­as förrän de två sidorna är överens om hur man hanterar gränsen.

Irlands utrikesmin­ister Simon Coveney sade enligt Reuters till tidningen Irish Times att en förlängd övergångsp­eriod inte är ett alternativ till det så kallade backstopav­talet.

– Det kommer inte att komma något utträdesav­tal utan backstopav­talet, slut på diskussion­en.

I brexitsamm­anhang används backstop som benämning på det skydd eller den garanti som både Irland och Nordirland vill ha för att inte skapa en hård gräns på ön och därmed riskera fredsproce­ssen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland