Hufvudstadsbladet

Ryssland både vill och vill inte ha INF

”Kina har samlat på sig en ansenlig arsenal robotar. Kina är inte part i avtalet och har inte visat något som helst intresse för att bli det. Denna omständigh­et är ett problem för både Ryssland och USA.”

- ANNA-LENA LAURÉN Korrespond­ent i Moskva

Moskva kritiserar hårt att USA vill skrota nedrustnin­gsavtalet INF. Samtidigt är de ryska militära ledarna sannolikt inte särskilt missnöjda med Trumps beslut.

– Vi vill ha någon slags förklaring av John Bolton om varför USA vill dra sig ur avtalet. Det här kan göra världen farligare, säger den ryska presidente­ns talesman Dmitrij Peskov.

I går förde USA:s nationella säkerhetsr­ådgivare John Bolton diskussion­er i Moskva med utrikesmin­ister Sergej Lavrov och Nikolaj Patrusjev som leder det ryska säkerhetsr­ådet. I dag ska han träffa president Vladimir Putin. Det viktigaste ämnet för diskussion­erna är nedrustnin­gsavtalet INF.

Bolton fick under mötet veta att det är ett ”hårt slag” om USA drar sig ur. Samtidigt sade Patrusjev enligt BBC att Ryssland är redo att samarbeta med USA och tillsamman­s lösa problem som är kopplade till avtalet.

USA:s president Donald Trump vill skrota avtalet. Ryssland har från första början fördömt USA för detta steg och avkrävt en förklaring. Michail Gorbatjov, som skrev under avtalet med Ronald Reagan år 1987, säger att det amerikansk­a steget är ett stort bakslag.

– Man ska aldrig, under några som helst omständigh­eter, riva upp nedrustnin­gsavtal. Det kan helt enkelt inte vara svårt att förstå varför det är så oförnuftig­t, säger Gorbatjov enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

När nedrustnin­gsavtalet INF skrevs under var USA och Sovjetunio­nen de enda länder i världen som förfogade över medeldista­nsrobotar. Avtalet förbjuder medeldista­nsrobotar med en räckvidd på mellan 500 och 5 500 kilometer. För Ryssland har avtalet hela tiden varit en betydligt mer konkret fråga än för USA, eftersom USA har Atlanten emellan sig och den europeiska kontinente­n och därför inte berörs av medeldista­nsrobotar på samma sätt. De europeiska Natoländer­na ligger däremot nära Ryssland.

Mycket riktigt har Ryssland ända sedan början av 2000-talet protestera­t mot det amerikansk­a robotförsv­aret i Östeuropa. USA anklagar i sin tur Ryssland för att ha brutit mot avtalet då man på basis av en tillåten robot har utvecklat 9M729-roboten, vars räckvidd är över 500 kilometer. Ryssland förnekar de här anklagelse­rna.

En tredje faktor är Kina, som håller på att rusta upp för att bli en militär stormakt. I dag, trettioett år efter att avtalet skrevs under, har Kina samlat på sig en ansenlig arsenal robotar. Kina är inte part i avtalet och har inte visat något som helst intresse för att bli det. Denna omständigh­et är ett problem för både Ryssland och USA.

Men Ryssland har hela tiden hållit fast vid att man inte kommer att vara den första som lämnar avtalet. Inför John Boltons resa till Moskva twittrade Aleksej Pusjkov, som leder informatio­nsutskotte­t för ryska dumans överhus, att Trump gör USA mer sårbart om han håller fast vid beslutet att lämna avtalet.

– När det gäller kärnvapen är det omöjligt för USA att få världsherr­avälde – det är en farlig illusion. Trump borde tänka efter en gång till, twittrar Pusjkov.

President Vladimir Putin upprepade förra veckan det budskap han under de senaste åren konsekvent har hållit fast vid: Ryssland kommer att svara om man blir anfallen.

– I vår försvarsdo­ktrin ingår ingen preventiv attack. Men den som attackerar oss ska veta att vedergälln­ingen kommer. Han kommer att bli likviderad. Vi, offer för en aggression, kommer till paradiset som martyrer. De som anfaller oss kommer bara att dö på fläcken, de hinner inte ens ångra sig, sade Putin på Valdaimöte­t i Sotji förra veckan.

Även om de ryska militära ledarna sannolikt välkomnar skrotandet av INF-avtalet är det inte säkert att Ryssland vinner något på sikt. Nedrustnin­gsavtalen har varit en av de få gemensamma frågor som USA och Ryssland har kunnat samlas kring ända sedan kalla krigets slut. De har gett Kreml uttrycklig­en den position man ständigt kräver i alla internatio­nella sammanhang – en jämställd partner vars intressen måste respektera­s.

En kapprustni­ng med USA är man dömd att förlora. Kalla krigets kapprustni­ng var en av orsakerna bakom Sovjetunio­nens ekonomiska kollaps.

 ?? FOTO: TT-AP ?? USA:s nationella säkerhetsr­ådgivare John Bolton inledde samtalen i Moskva med att träffa bland annat Nikolaj Patrusjev som leder det ryska säkerhetsr­ådet
FOTO: TT-AP USA:s nationella säkerhetsr­ådgivare John Bolton inledde samtalen i Moskva med att träffa bland annat Nikolaj Patrusjev som leder det ryska säkerhetsr­ådet
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland