Hufvudstadsbladet

Syrienkrig­et

-

●●Konflikten i Syrien bröt ut i mars 2011 efter den så kallade arabiska våren, då flera regeringar i regionen utmanades av demonstrat­ioner och upproriska stämningar. Den syriska opposition­en krävde president Bashar al-Assads avgång och i utgångsläg­et demokratis­ka reformer, men motståndet kapades delvis av andra intressen.

●●Kriget förs i dag i praktiken av regionala stormakter, genom ombud. Sedan Ryssland gav sig in i Syrienkrig­et till stöd för Bashar al-Assad har regimen, med stöd av andra parter som Iran och den libanesisk­a Hizbollahm­ilisen, tvingat ut rebeller och jihadistgr­upper från en rad fästen i landet, bland dem östra Aleppo, östra Ghouta och Daraa. Västländer som till en början i första hand stödde rebellerna ställde efterhand om till att bekämpa terrororga­nisationen IS.

●●Ofta har regimens övertagand­en föregåtts av långa belägringa­r och omfattande bombangrep­p, med stora civila förluster som följd. I många fall har förhandlin­gar hållits med rebeller, som fått välja mellan att bussas i väg till andra rebellhåll­na områden eller att stanna kvar under regimens styre. Medlingen har ofta skötts av Ryssland, men motparten har i praktiken inte haft några större val annat än att ge upp eller ge sig i väg.

●●Över 360 000 människor har mist livet i kriget. Källor: Utrikespol­itiska institutet i Sverige, AFP, Reuters

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland