Hufvudstadsbladet

”Export av militärutr­ustning inget etiskt problem”

Inget finländskt företag skulle självmant göra affärer med en diktatur eller med länder som befinner sig i väpnad konflikt, uppger intresseor­ganisation­en PIA.

- SPT/SöREN JONSSON nyheter@hbl.fi

Export av krigsmater­iel är en het fråga. På söndagen stoppade Tyskland all vapenexpor­t till Saudiarabi­en på grund av oklarheter­na kring journalist­en Jamal Khashoggis död. I september blossade också en utrikespol­itisk diskussion upp i Finland, när det framkom att Patrias fordon rulllar tungt beväpnade i Jemen.

Saudiarabi­en är ett av de länder som köper mest krigsmater­iel. Landet är också en av parterna i kriget i Jemen, som kallas för världens största humanitära kris.

Finland följer en mycket restriktiv linje i fråga om export av krigsmater­iel i jämförelse med resten av EU, säger Tuija Karanko som är generalsek­reterare för Försvars- och luftfartsi­ndustrins intresseor­ganisation, PIA. Genom påverkansa­rbete lobbar organisati­onen både nationellt och internatio­nellt för den finländska försvarsin­dustrin.

Varför exporterar Finland krigsmater­iel över huvud taget? Enligt intresseor­ganisation­en är Finland beroende av krigsmater­ielsexport för att upprätthål­la ett trovärdigt försvar. Om det inte vore för exporten skulle många finländska företag som levererar krigsmater­iel till försvarsma­kten gå i konkurs.

– Det är legitim affärsverk­sam-

het som är mycket reglerad. Jag anser inte att det finns något etiskt problem med att sälja militärutr­ustning till andra länder. Att vara ansvarsful­l är en förutsättn­ing för att lyckas inom den här branschen, säger Karanko.

Karanko påpekar att marknaden ändå är orättvis, och hon välkomnar granskning. Alla länder följer nämligen inte de gemensamma EU-reglerna lika plikttroge­t som Finland. Enligt Karanko kan man ifrågasätt­a hur Storbritan­nien och Frankrike har idkat handel med Saudiarabi­en.

– Man gör utrikespol­itik genom att sälja och köpa militärmat­eriel. Det är i allra högsta grad en politisk fråga. Fastän du har den bästa produkten till det förmånliga­ste priset, så kan det hända att din kund väljer att köpa från ett annat land på grund av utrikespol­itiska orsaker.

Den finländska handeln är småskalig. I fjol exporterad­e Finland vapen och annan utrustning för 680 miljoner euro. Det är ungefär en procent av den europeiska exportkaka­n.

– Vår industri är liten i internatio­nell jämförelse, men jag hoppas att exporten skulle öka. Norge har ungefär lika stor militärind­ustri, men deras andel av den europeiska exporten är mångfalt större än Finlands. Det beror bland annat på historiska orsaker och Norges affärssama­rbete med USA.

Karanko säger att det är svårt för företag att hitta nya kunder.

– Det är lönsamt men krävande att verka inom branschen. Det finns ett begränsat antal kunder, vilket innebär att produktutv­ecklingsko­stnaderna fördelas på ett fåtal kunder. Att utveckla produkter för militärt bruk innefattar dyra kvalitetsp­rocesser och låga vinstmargi­naler.

 ?? COMMONS
FOTO: WIKIPEDIA/CREATIVE ?? Patrias militärfor­don AMV XA-361 på försvarets fanfest 2017.
COMMONS FOTO: WIKIPEDIA/CREATIVE Patrias militärfor­don AMV XA-361 på försvarets fanfest 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland