Hufvudstadsbladet

Begränsade energitill­gångar måste fördelas jämnt

- ROBIN REUTER Helsingfor­s

KLIMATET Förra veckan fick vi ta del av FN-organet IPCC:s rapport angående jordens klimat och vad vi bör göra för att rädda det som räddas kan. Precis som alltid då dylika rapporter publiceras vaknar hos skribenter­na en plötslig vilja att skriva om vår civilisati­ons förfärliga framtid (sensations­journalist­ik?). De vässer pennorna och börjar beskriva det katastrofa­la läget och vad vi borde göra för att förhindra ett förfall. Men inget konkret händer, någonsin, kan man tycka.

Vi läser att vi borde äta mindre kött, göra färre flygresor, samåka mera, överlag konsumera rätt. Visserlige­n vet vi att en vegetarisk kost kan vara skonsammar­e för miljön än vad köttbasera­d kost är, men det beror mycket på kontexten. Vi vet också att det är bättre att låta bli att flyga än att ta första bästa plan söderut, men även här är inte kontexten att förglömma.

Att konsumera rätt är i själva verket en svårdefini­erad handling i en värld där komplexa strukturer tränger sig in i de enklaste av vardagens handlingar. Den postindust­riella och postmodern­a världen är en så komplex helhet att den är omöjlig att överblicka. Komplexite­ten, resultatet av en extrem arbetsförd­elning, kräver en toppstyrd byråkratis­k maskin, som gör att människorn­a inte kan ta, eller rent ut sagt inte tillåts ta, fullt ansvar för sina handlingar.

Ansvarstag­andet omintetgör­s, och samvetsgra­nna handlingar blir en omöjlighet. Därför kan vi säga att konsumtion­sval inte har en moralisk dimension, att de helt enkelt saknar mo- ral, att de är amoraliska. Att ta konsumtion­ens amoralitet som utgångspun­kt, i varje fall som en hypotetisk sådan, kan hjälpa oss att etablera en samhällskr­itik som i första hand kritiserar de institutio­ner vari människorn­a och naturen faller mellan stolarna.

Självfalle­t gör även personliga val en skillnad, men de som bär det verkliga moraliska ansvaret vad gäller masskonsum­tionen och dess negativa påverkan är de som massproduc­erar, det vill säga de extremt energikräv­ande industrier­na. Dessa borde kritiseras skarpt, regleras politiskt och i mån av möjlighet bojkottas. Allmänt taget anser man att industri och samhälleli­g progressio­n går hand i hand, men i takt med industrial­iseringens framfart sedan början av 1800-talet har den globala uppvärmnin­gen, samt diverse andra samhälleli­ga problem ökat. Vi borde våga säga att industrial­isering och global uppvärmnin­g går hand i hand, detta är nämligen omöjligt att förneka. Vi borde våga ifrågasätt­a industrins nödvändigh­et, likaså progressio­nstänkande­ts validitet. Man kan, och bör förhålla sig kritisk till sådant som tas för givet.

Teknologin, industrins goda kompanjon, kan inte lämnas därhän då vi talar om den högenergik­rävande industrins påverkan. Vi vet att föråldrad fossilener­gibaserad teknik är skadlig för miljön, och på den fronten sker en förändring. Men, exempelvis är en solpanel i sig inte förnybar, utan en resurskräv­ande produkt som vid sin brukningst­ids slut inte har någon naturlig plats i det organiska kretsloppe­t. Den förvandlas under sin livstid till miljöfarli­gt avfall som människan noggrant måste ta hand om.

Ny teknologi anses ofta vara något neutralt och nödvändigt, när den i själva verket alltid är värdeladda­d och planerad (det vill säga potentiell­t onödig och skadlig). Det är mycket möjligt att vi når en lösning med hjälp av nya teknologis­ka artefakter, men de är i sig inte lösningen. Vi måste kunna ifrågasätt­a färdigpake­terade lösningar och i stället återta oss rätten att vara kreativa, ansvarstag­ande och samvetsgra­nna.

Den västerländ­ska livsstilen förutsätte­r enorma mängder energi, samtidigt som den västerländ­ska människan inte bidrar med tillräckli­ga mängder i gengäld, och häri ligger en obalans. Vi lever på stulen energi. Lösningen på det globala miljöprobl­emet, som enbart är en konsekvens av det som i grunden är ett västerländ­skt civilisati­onsproblem, är lägre energikons­umtion hos de så kallade ”utvecklade länderna”.

De begränsade energitill­gångarna måste fördelas jämnt. Lösningen är absolut inte en teknologis­k sådan. I grunden handlar den om att återskapa rättvisa förhålland­en människor emellan, och rättvisa mänskliga förhålland­en kan inte existera utan att vi också tar naturen i beaktande.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland