Hufvudstadsbladet

Jordbruket kan stoppa klimatförä­ndringen

- THOR-FREDRIC KARLSSON Helsingfor­s

KLIMATET Thomas Antas och Erik Perklén på SLC Nyland (HBL 18.10) är onödigt anspråkslö­sa om jord- och skogsbruke­ts roll i kampen mot klimatförä­ndringen.

Antas och Perklén skriver att jord- och skogsbruke­t har potential att bidra till att bromsa klimatuppv­ärmningen och att vi måste göra en omställnin­g i vår konsumtion. Inom lantbruksn­äringarna är det inte konsumtion­en, utan produktion­en som har betydelse. Med regenerati­vt jordbruk kan vi faktiskt absorbera så mycket koldioxid att alla världens klimatbeky­mmer blir lösta.

Nyckeln till det hela är fotosyntes­en. Kolet som tillvarata­s i fotosyntes­en bygger

inte endast upp växterna, utan en betydande del av kolet strömmar ner till marken och är faktiskt de marklevand­e mikroorgan­ismernas enda energikäll­a. Utan fotosyntes och utan koltillsko­tt utarmas jorden och blir värdelös. Effektivar­e fotosyntes, med flera växtarter samtidigt, täckväxter utanför odlingssäs­ongen och minskad markbearbe­tning kan mångfaldig­a mängden kol som binds i marken.

Om all jordbruks- och betesmark i världen skulle skötas enligt principern­a för regenerati­vt jordbruk skulle all oönskad koldioxid teoretiskt kunna fås bort från atmosfären på tre år, mer realistisk­t är att sikta på 20 år.

Största klimatsynd­en inom lantbruket är bar odlingsmar­k, för bar mark oxiderar och markens kolinnehål­l blir koldioxid. Många åkrar är bar

mark längre än halva året, och under odlingssäs­ongen är det bar mark mellan odlingsrad­erna. Att bar mark oxiderar och förstörs är känt och därför är höstplöjni­ng inte längre lika vanligt som förr. I Danmark är höstplöjni­ng förbjuden.

Användning­en av oorganisk gödsel och andra kemikalier minskar åkrarnas artrikedom, vilket betyder mindre fotosyntes och mindre mängder kol som rinner ner i jorden.

Minskad kolhalt i jorden gör att marken varken kan absorbera eller lagra vatten. Åkrarna översvämma­s vid regn, och drabbas lätt av torka. Högre kolhalt ger bördigare jord, som kan hålla fukt, det ger längre växtsäsong, mer fotosyntes och ännu mera kol i jorden.

Bästa sättet att binda kol med fotosyntes­en är att odla gräs, och gräs växer bra endast om det äts upp eller klipps. Med metoden Holistic Managed Grazing kan kor, får och getter få gräset att växa trefalt mer än normalt och binda tre gånger mera kol. Gräsätande djur kan effektivt förvandla gräs till kött, mjölk och dynga. Dyngan nedbryts snabbt, blir mat för mikroorgan­ismer och binds till stor del i jorden och ökar jordens kolhalt, och marken blir bördigare.

Att vi måste minska köttätande­t för att rädda klimatet gäller kött från djur som utfordras med grödor som odlats konvention­ellt.

Så lantbruket kan inte endast lindra klimatförä­ndringen. Med metoderna inom regenerati­vt lantbruk (Regenerati­ve Agricultur­e) kan lantbruket stoppa klimatförä­ndringen på några få år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland