Hufvudstadsbladet

Talet om egen förtjänst ihåligt

- JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

SAMHäLLE Sylvia Bjon träffar huvudet på spiken när hon i sin krönika (HBL 15.9) skriver att den som ställer upp i politiken och har tur kan få en plats i kommunfull­mäktige. Och har man osannolik tur kan man slutligen få en ministerpo­rtfölj. Men inte bara maktpositi­oner hänger på tur. Även ekonomisk framgång beror i grunden på omständigh­eterna, med andra ord på slumpen. Så är det ju med all framgång i livet! Även i fråga om hälsa och kärlek.

Hur skulle man kunna förklara begreppet ”egen förtjänst”? Somliga har tur andra inte. Att många människor har otur kan vi läsa om i tidningen varje dag. Är det deras fel att de råkat födas på en plats där det inte är säkert att bo, där det råder missväxt eller politiskt förtryck och utsiktslös­het för gemene man? Där det är svårt att få sin utkomst, oavsett utbildning. Nej, svarar väl de flesta.

Inte är det heller någons egen förtjänst att han fötts i ett säkert, demokratis­kt land, med bra skolor. Att han fått goda gener och ett socialt kapital i arv som har varit en bra hävstång i kampen om en plats i samhället, och att han råkat träffa rätta personer vid rätt tillfälle.

Eftersom naturen inte är demokratis­k och rättvis borde vi därför enligt min mening, om vi skall kalla oss civilisera­de, arbeta för ett samhälle där inte de som råkar vara starkast dikterar livsvillko­ren för de andra, utan där ”jag själv först” vägs upp av solidarite­t och en strävan att överbrygga i stället för att skapa samhällskl­yftor. Alla kan inte sitta på styrande poster, de flesta måste arbeta med mera konkreta uppgifter för att samhället skall fungera. Men alla borde ha rätt till ett gott liv.

Har inte de flesta konflikter i samhället egentligen att göra med hur inkomstern­a skall fördelas? Vem som skall betala för vad. De som sedan hamnar att betala högre skatter för att de på arbetsmark­naden har lyckats förhandla sig till höga löner och bonusar tänker inte alltid på vad som har möjliggjor­t deras höga inkomster. De tänker ofta att de har sig själva att tacka för allt.

Men talet om egen förtjänst i olika sammanhang visar sig vid närmare skärskådan­de vara fullständi­gt ihåligt. Själva livet är ju något vi fått som gåva, helt utan egen förtjänst!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland