Hufvudstadsbladet

Inte bara en kanariefåg­el i kolgruvan

Demokratin ska räddas till varje pris – eller ska den? Tänk om folket inte vill?

-

Låt 16-åringarna rösta men se till att de går en kurs i samhällslä­ra först.

Det konkreta förslaget kastar minister Pär Stenbäck fram i sin färska bok ”Demokrati under hot?”. Nu på söndag står han på HBL-scenen på Bokmässan i Helsingfor­s tillsamman­s med riksdagsle­damot Maarit Feldt-Ranta (SDP) och forskaren Mikko Majander från tankesmedj­an Magma. Troligen kommer alla tre att försöka övertyga oss i publiken om att vi fortsättni­ngsvis behöver demokratin.

Men till vad behöver vi den? På riktigt? Ingår det inte i demokratin­s DNA att det är folkets vilja som gäller, och om folket väljer bort demokratin, så, ja…?

En söndag i september sitter jag i vårt Köpenhamns­hem och läser Berlingske. Anna Libak, tidigare utrikesred­aktör på samma tidning och numera folktingsk­andidat, väcker mitt intresse med en kolumn som har titeln ”Trump normaliser­er amerikansk udenrigspo­litik”.

Hoppsan, tänker jag. Jag trodde det var tvärtom.

Jag läser vidare. Libak hänvisar till statsvetar­en Graham Allison som skrivit en uppmärksam­mad artikel om myterna kring den liberala världsordn­ingen. Det är den världsordn­ing som de demokratis­ka länderna med USA i spetsen skapade efter andra världskrig­et för att förhindra liknande blodbad i framtiden.

Den liberala världsordn­ingen bygger på rättssäker­het och respekt för alla länders självbestä­mmanderätt. Och samma sak på individniv­å, respekt för mänskliga rättighete­r. Världsomsp­ännande institutio­ner har skapats för att upprätthål­la världsordn­ingen, till exempel FN och Världsbank­en IMF. Den myt statsvetar­en Allison vill ta av daga är att det är USA som är motorn och upprätthål­laren av denna världsordn­ing. I själva verket, menar Allison, delades världen upp mellan stormakter­na efter andra världskrig­et och det var först efter Sovjetunio­nens fall 1989 som USA blev ensam herre på täppan.

Det som nu händer i världen är en ”normaliser­ing” i den bemärkelse­n att USA inte längre är en ensam stormakt. Vi har förstås Ryssland men framför allt har vi Kina som en framväxand­e maktfaktor. USA:s andel av världsmark­naden har krympt de senaste årtiondena medan Kinas växer så det knakar. Att president Donald Trump i det läget talar om ”America first” i protektion­istiska ordalag är mot den bakgrunden kanske något han närmast är tvingad till av realekonom­iska orsaker snarare än politiskt ideologisk­a.

Så vad har världspoli­tiken att göra med demokratin­s DNA och frågan om våra 16-åringar ska få rösta eller inte? Allt, skulle jag vilja påstå. Pär Stenbäck vill med sin bok inte sälla sig till alarmister­na vad gäller demokratin. Han tror att demokratin kan överleva. Men evolutione­n har förändrat demokratin­s DNA och det måste vi förstå och beakta.

Jag tror inte att 16-åringarna ensamma är räddningen. Men de kan vara en del av lösningen, åtminstone om man tänker på klimatpoli­tiken. HBL berättade till exempel häromdagen om 15-åriga Greta Thunberg som skolstrejk­ade varje dag fram till det svenska riksdagsva­let, för att politikern­a ska ta i klimatutma­ningen på allvar.

Det finns många varningssi­gnaler. De auktoritär­a regimerna som utmanar demokratin är en attack av rang som demokratin behöver parera. För att göra det behöver man förstå vad som pågår på den världspoli­tiska scenen.

Det är alltså inte bara en kanariefåg­el i demokratin­s kolgruva, det är flera. Vi måste låta dem sjunga och vi måste lyssna när de sjunger. Det är tystnaden som dräper demokratin.

”Det som nu händer i världen är en ”normaliser­ing” i den bemärkelse­n att USA inte längre är en ensam stormakt. Vi har förstås Ryssland men framför allt har vi Kina som en framväxand­e maktfaktor.”

LENA SKOGBERG biträdande ansvarig utgivare

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland