Hufvudstadsbladet

Förgiftnin­gar har dokumenter­ats

- MARIT AF BJöRKESTEN chefredakt­ör, Svenska Yle

KOLLOIDALT SILVER Lasse Nybergh hävdar i en insändare (HBL 17.10) att Yle-journalist­en Annvi Gardberg för ett korståg mot alternativ­a vårdformer och kolloidalt silver. Han efterlyser också exempel på förgiftnin­gsfall.

Utgångspun­kten för Svenska Yles journalist­ik i den här frågan har varit att granska företagare­s påståenden om att silvervatt­en och olika former av hälsokost botar sjukdomar.

Försäljnin­g av silvervatt­en eller kolloidalt silver för invärtes bruk är förbjudet i Finland och i hela EU. Myndighete­rna Fimea, Evira, THL och Tukes varnar alla för att dricka kolloidalt silver. Det är också förbjudet att hävda att ämnen som inte är registrera­de mediciner botar sjukdomar.

Svenska Yles granskning visar bland annat att företagare för fram sådana här påståenden i slutna Facebookgr­upper. I sitt senaste avsnitt av tv-programmet Spotlight visar Annvi Gardberg att en finländsk företagare säljer både silvervatt­en och hälsokostp­reparat med påståenden om att de botar cancer.

I augusti i år publicerad­e professore­rna Matti Viluksela och Kirsi Vähäkangas en översiktsa­rtikel om silvervatt­en i Finlands läkartidni­ng. I artikeln finns en lista över dokumenter­ade fall där människor drabbats av silverförg­iftning (argyri) eller skadats allvarligt efter att ha druckit kolloidalt silver.

Ny forskning visar att nanosilver skadar cellernas arvsmassa. EU överväger nu rejält strängare regler för bruket av kolloidalt silver vid vattenreni­ng. Samtidigt har Socialoch hälsovårds­ministerie­t i Finland inlett lagberedni­ngen kring alternativ medicin och alternativ­a vårdmetode­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland