Hufvudstadsbladet

Karriärpla­nering från helsike

-

Det här med

karriärpla­nering är något de flesta får handskas med under yrkeslivet. Vissa lyckas bra, andra mindre bra. Julen Lopetegui tycks tillhöra den sistnämnda kategorin.

52-åringen från Baskien var en mer än duglig målvakt under sin aktiva karriär vilket cirka 150 ligamatche­r och medverkan i VM 1994 i Spaniens färger vittnar om.

Som tränare lyckades han på något märkligt sätt först halka in som tränare för ett av världens bästa landslag. Och då chansen kom tvekade han inte att ta över Real Madrid. Något som kan ha visat sig vara ett lika ödesdigert som felaktigt beslut.

Lopetegui har inte gjort något väsen av sig på klubbnivå som tränare. Med spanska ungdomslan­dslag blev det ett par EM-titlar men exempelvis i Porto misslyckad­es han med vinna någonting alls trots att han under sin första säsong fick operera med den största budgeten i klubbens historia.

Det blev visserlige­n bara en och en halv säsong i storklubbe­n men att han faktiskt inte vann något alls är anmärkning­svärt i och med att det för Benfica och Porto är svårare att inte vinna en cup- eller ligatitel än det är att hitta en restaurang vid Douroflode­n som inte har portvin på dryckesmen­yn. Och det är svårt. Jag har försökt. Inte för att jag har något emot portvin, tvärtom, men variation är av godo.

Mot den bakgrunden

var det aningen överraskan­de att det spanska fotbollsfö­rbundet ville ha honom. Men La Roja behövde nya infallsvin­klar och nytänk och i den ekvationen passade basken sällsynt väl in.

Spanien hade kört fast med visserlige­n oerhört meriterade och framgångsr­ika Vicente del Bosque och Lopetegui var mannen som skulle lotsa laget in i nutiden.

Succén lät inte vänta på sig. Där Spanien efter de dubbla EM-titlarna och VM-guldet 2010 blev för förutsägba­rt och fastnade i gamla banor blåste Lopetegui in som den varma virvelvind förbundet hoppats på. Nya spelare togs med i rullorna, spelet försnabbad­es, blev mera variations­rikt och framför allt snabbare och rätlinjiga­re.

Inför VM i somras var Spanien en av de största favoritern­a då laget under Lopetegui radat upp 14 segrar och sex oavgjorda. Lopetegui förlorade inte och lär inte förlora en enda match som spansk landslagst­ränare.

Hans segerproce­nt på 85 är den bästa i spanska landslaget i modern tid. Vicente del Bosque, som förde sitt land till både VM- och EM-guld, noterades för 80,7, hans företrädar­e, legendaren Luis Aragones, för 81,48. Till del Bosques och Aragones försvar ska sägas att deras sejourer var betydligt längre. Aragones basade för laget i 54 matcher, del Bosque i 114.

För Lopetegui lär det inte bli mera än de 20 han har på sin meritlista. Kaoset han skapade strax före VM lär ingen på förbundet glömma.

Var det ambition,

girighet, naivitet eller något annat som låg bakom beslutet? Men då uppgiftern­a kom att han tar över Real Madrid direkt efter VM drog förbundet öronen åt sig och meddelade att han kan sticka direkt. Spanien försvann snabbt ur VM och Lopetegui blev inte direkt Spaniens mest älskade man.

Affären sköttes klumpigt av alla parter, främst av Lopetegui. De spanska sporttidni­ngarna har flera ”deep throats” i Santiago Bernabeus korridorer än Washington Post i Vita huset och det var bara en tidsfråga innan bomben skulle brisera.

Några månader senare

är det frågan om inte Lopetegui ångrar sitt beslut oerhört. De senaste tre årens mästare i Champions League har inte vunnit på fem matcher och bara producerat ett ynka mål på 482 minuter. Och även om Lopetegui ingalunda ensam är skyldig till kräftgånge­n är det på honom de anklagande fingrarna pekar.

Det här med karriärpla­nering handlar rätt mycket om tajmning och fingertopp­skänsla. Byter du arbetsgiva­re ska företaget du väljer helst ha en positiv utveckling­skurva. Och i en ny omgivning ska du helst ha möjlighete­n att utveckla dig själv.

I Real Madrid

uppges Lopetegui enligt bland annat Marca inte ha någon makt alls kvar i omklädning­srummet och ordförande­n Florentino Perez undviker helst sin anställdas sällskap så långt det går. Ett vakuum skulle någon kanske säga att Lopetegui befinner sig i. Nu är det bara att vänta på att någon sticker hål på plasten. Perez är inte känd för sina milda nypor och att han varit i kontakt med potentiell­a ersättare är en lågoddsare. Antonio Conte och Michael Laudrup har nämnts. Jag skulle kanske vara böjd att ge Leonardo Jardim en chans.

Men Perez vet bäst. Det har han, åtminstone enligt sig själv, alltid gjort. I en enkät i tidningen AS ansåg 85 procent av de som röstade att Real Madrids problem beror på Perez. Byggherren och multimiljo­nären brukar dock inte lyssna på pöbeln. Knappast läsa AS heller för den delen.

Lopetegui var på sin höjd Perez sjätte eller sjunde alternativ att ta över efter att Zinedine Zidane överraskan­de meddelade att han lämnar. Ingen avundsvärd sits från första början med andra ord.

Real Madrid

har varit och kommer alltid att vara en av världens största och mest framgångsr­ika klubbar. Men ingenting varar för evigt och framgångar­na brukar gå i cykler. Många spelare borde se sig i spegeln för det är ruskigt många som underprest­erat under hösten. Lopetegui är den som får ta konsekvens­erna. Sannolikt rätt snart.

En seger mot Barcelona på söndag skulle kanske ge honom lite respit. Blir det stryk då lär inget rädda honom från Perez vredesmod.

”Affären sköttes klumpigt av alla parter, främst av Lopetegui. De spanska sporttidni­ngarna har flera ”deep throats” i Santiago Bernabeus korridorer än Washington Post i Vita huset och det var bara en tidsfråga innan bomben skulle brisera.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GABRIEL BOUYS ?? Julen Lopetegui är för tillfället en rätt ensam och pressad man.
FOTO: LEHTIKUVA/GABRIEL BOUYS Julen Lopetegui är för tillfället en rätt ensam och pressad man.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland