Hufvudstadsbladet

Skadedrabb­at lag jagar sin stora dröm

I tre år har Kaj Kekkis landslag jobbat med fokus på kvalet till EM 2020. Då kvalet inleds i morgon saknas flera av nyckelspel­arna på grund av skada. Kekki har en del att fundera på inför kvalstarte­n.

- THOMAS SUNDSTRöM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

De finländska handbollsh­errarna vann på lördagen den första av helgens två landskampe­r mot Japan. I Karis skrevs segersiffr­orna till 30– 28. På söndagen var det sedan omvända roller då Japan vann i Sjundeå med 23–17.

Finland testade nu EM-kvalformen med ett dubbelmöte mot Japan, men upptakten var dyster då det stod klart att Nico Rönnberg, Roni Syrjälä och Tuomas Laitinen är skadade. Alla tre missar den här veckans kvalupptak­t med matcher mot Tjeckien och Vitrysslan­d och speciellt Rönnberg lämnar en enorm lucka efter sig.

– Det lönar sig inte att gräma sig över dem som inte är med, vi får spela med det gäng vi har. Men det är klart att det finns en hel del att fundera på, säger landslagst­ränaren Kaj Kekki.

Mera dåliga nyheter kom på söndagen då viktiga Richard Sundberg drog på sig en knäskada.

– Jag vet inte riktigt vad som hände, men jag krockade med Robin Sjöman och Japans ytter, sade Sundberg efter matchen.

Nytt bortfall

Kekki fick därmed räkna in ett nytt bortfall i sin trupp. Ännu efter lördagens match talade Kekki om Sundberg som det första alternativ­et på den problemati­ska högerbacks­positionen, men nu blev det att tänka om igen. Benny Broman tillhörde dem som spelade där på söndagen och ett alternativ skulle vara vänsterhän­ta Miro Koljonen.

– Men vi har bara två högeryttra­r i truppen, så han behövs där också, säger Kekki.

På plussidan fanns sedan det faktum att Teemu Tamminen åter är med i landslaget efter en kort paus. Han var dessutom riktigt pigg i lördagens match innan han fick avbryta matchen för en stund på grund av en armbågsska­da.

– Det är klart att Teemu tar med sig mycket, speciellt i det här läget, säger Kekki som också hoppas på att Max Granlund skall kunna återvända till truppen.

Olika matcher

I de två matcherna mot Japan ledde Finland på lördagen i Karis från start till mål och vann till slut med 30–28. Bra i det finländska laget var hemmaspela­rna Oscar Kihlstedt och Robin Sjöman. På söndagen var sedan ett piggt Japan steget före och vann med 23–17.

– Försvarsmä­ssigt gör vi väl det ganska acceptabel­t, men i anfallet missar vi alltför mycket. Vi hade stora problem i passningss­pelet, sade tränaren Kaj Kekki på söndagen.

– Lördagens match var nog bättre. Vi hade det svårt i dag, sade Robin Sjöman.

Start på onsdag

Finland fick därmed ett darrigt genrep inför EM-kvalet som kör i gång på onsdag med en bortamatch mot Tjeckien. På lördag tar man sedan emot Vitrysslan­d i Myrbacka.

– Det här handlar om två riktigt stenhårda motståndar­e, det är ingen större skillnad på dem i det avseendet, sade Kekki.

– Förstås blir det tufft, men vi kan bara göra vårt bästa, sade Ian Martin som i söndags bidrog med tre mål i sin forna hemmahall.

 ?? SUNDSTRöM
FOTO: THOMAS ?? Det blev en seger och en förlust för Finland och Robin Sjöman i landskampe­rna mot Japan. Nu väntar EM-kvalet.
SUNDSTRöM FOTO: THOMAS Det blev en seger och en förlust för Finland och Robin Sjöman i landskampe­rna mot Japan. Nu väntar EM-kvalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland