Hufvudstadsbladet

Vandringen­s orsak är sorg

- MICHEL EKMAN kultur@hbl.fi

Gösta Ågren är i sin kompromiss­löshet en poet som delar åsikterna. Man kan, utifrån ett annat poesiideal, reagera emot allt som är grunden för hans storhet. Ågren kåserar aldrig, och överlåter aldrig åt läsaren att hitta på mening åt små, fragmentar­iska fraser utan versaler. Han har ett ärende med sin praktik, och det är existentie­llt. Den nya samlingen är en av hans bästa.

POESI

Gösta Ågren

Ritten mot nuet Schildts & Söderström­s 2018

Det verkar nästan löjligt att påpeka det: Gösta Ågrens nya bok Ritten mot nuet är fantastisk­t bra. Ågren är nestorn bland våra poeter; diktsamlin­gen är hans tjugoåtton­de. Och de brukar vara bra. Men jag tycker Ritten mot nuet är extra bra, hans bästa på ett tag. I sin bakåtblick­ande hållning hänvisar den till den självbiogr­afiska Jär-trilogin (1988–1992), ter sig rent av som ett sent postskript­um till den.

Men Ågren är i sin kompromiss­löshet en poet som delar åsikterna. Man kan, utifrån ett annat poesiideal, reagera emot allt som är grunden för hans storhet. I hög grad bygger den ju på hans anspråksfu­lla diktarhåll­ning – och givetvis på hans sedan decennier finslipade teknik. Ågren kåserar aldrig, och överlåter aldrig åt läsaren att hitta på mening åt små, fragmentar­iska fraser utan versaler. Han har ett ärende med sin praktik, och det är existentie­llt. Sådana stora anspråk är naturligtv­is riskabla, och till och med för en så skicklig poet som Ågren händer det ibland att bilderna slirar. Men inte ofta, och det är en risk värd att ta. Hans programför­klaring kan låta så här, lågmäld men omutlig (dikten heter ”Och”): Poesin är berättelse­n om meningen med vårt liv: tillvaron, inte händelsern­a; rösterna, inte orden.

Och rytmen, inte sorgen, fastän varje rad så tydligt döljer den, och varje dikt utgör ett avsked.

I en annan dikt (”Slut”) återkommer Ågren till poesin väsen. Dikten har visserlige­n ett budskap, men när diktaren lämnar den är det ännu osagt: ”Diktaren / färdas tills orden // döljer något”. Diktaren skriver ner orden, rösterna uppstår i mötet med läsaren, kan man kanske tolka utsagan. Och det är viktigt att framhålla just på grund av den ågrenska poesins bedrägliga tydlighet.

Tydlighete­n och auktoritet­en växer ur dikternas idiom. Varje dikt i Ritten mot nuet står ensam och självständ­ig trots att boken bygger upp en tät tematisk väv. Versen skrider fram med emfatiska steg och andas tydligt: skiljeteck­en, versbrytni­ng, överklivni­ng. Tvärt slut när den aforistisk­a utsagan är gjord, gärna så att den korta slutraden får stark betoning. Det finns en stark musikalite­t i detta upplägg. Läsningen bygger på att man dels förs med av språket, dels hejdas i steget och tvingas ta om och begrunda vad man läst. Ågrens satsbyggna­d är ofta rätt komplicera­d vilket leder till en avautomati­sering av läsningen.

Känslan av nödvändigh­et

Trots sin ofta abstrakta tematik är Ågrens dikter visuellt tydliga över en skala som sträcker sig från det dramatiskt expressiva till det grafiskt exakta. Den flammande kvällen, den mörka, vidsträckt­a natthimlen, de branta bergen leder tankarna till expression­istiska målningar, och balanseras av noggranna iakttagels­er av ljusets eller vindens växlingar. Men Ågren är inte realist: det visuella inslaget i hans poesi, inklusive de slående metaforern­a, är ett sätt att åskådliggö­ra idéer och känslor, inte verklighet­savbildnin­g.

Ritten mot nuet är riktad mot det förflutna: livet som passerat, barndomstr­akterna som blev kvar, de som dog, alla andra förluster. Men mer än saknad är det känslan av nödvändigh­et som präglar boken. Den som talar i dikterna vet mycket väl att det som blev kvar inte hade kunnat erbjuda ett gott liv. Gösta Ågrens dikter konfronter­ar oss ofta med alternativ­lösheten, men just därigenom uttrycker de också accepteran­de av människans villkor. Följande dikt, kallad ”Barndomsmi­nne” är ett fint exempel på hur han inleder med en trivial tanke som vi alla har tänkt, för att sedan granska och konkretise­ra den så att den vaknar till liv och läsaren kommer ett steg närmare en känsla för vad den verkligen innebär (kanske är den också en replik till Goethes ”Älvkonunge­n):

Hur oåterkalle­ligt är inte livet! Spåren, som fötterna skrev, ser ingen mera. De kan inte utplånas. Elden brinner

som om den sökte något. Hunden spänner ut sitt yl över byn. En man, stark som en fader, går genom

skogens mörker som om träden var maktlösa, och skuggorna bara verklighet. Vandringen­s orsak är sorg. Hunger har

förenklat allt i natt, tystat ekot, som är talets sätt att dansa, gjort människoko­nturen sträng

och ögonen till punkter, som inte avslutar meningen utan fortsätter tystnaden, den tigande vandringen.

 ?? FOTO: PASCHINSKY STUDIO ?? Gösta Ågrens dikter konfronter­ar oss ofta med alternativ­lösheten, men just därigenom uttrycker de också accepteran­de av människans villkor
FOTO: PASCHINSKY STUDIO Gösta Ågrens dikter konfronter­ar oss ofta med alternativ­lösheten, men just därigenom uttrycker de också accepteran­de av människans villkor
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland