Hufvudstadsbladet

Kända artister ger julkonsert med Finlands lucia

Jannike Sandström, Thomas Lundin, Fredrik Furu och Albert Sahlström ger i december två finlandssv­enska julkonsert­er tillsamman­s med nyligen krönta Finlands lucia. Konsertern­a hålls i Nordsjö och Grankulla.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Den blir en fortsättni­ng på den mysiga julkonsert­en, som blev en succé i Nyland i fjol.

– Det känns härligt att fortsätta med ett lyckat koncept. Vi bjuder på en helhet som består av svängiga melodier, traditione­lla julsånger, hits, nyskrivet material och lite allsång, säger Jannike som är med och arrangerar konsertern­a tillsamman­s med nöjesprodu­cent Niklas Rosström.

Finlands lucia 2018 uppträder på konserten tillsamman­s med den stora luciakören och sjunger några stämningsf­ulla julsånger.

Jannike (Sandström) medverkar både i egenskap av artist och som arrangör och dirigent för Finlands lucia, där hon leder kören. Jannike jobbar för tillfället med sitt andra album som beräknas utkomma nästa höst. Förra året släppte Jannike julsingeln Decembermå­nen tillsamman­s med den svenske popstjärna­n Patrik Isaksson.

Den unga violiniste­n Albert Sahlström (född 2003) har i höst inlett violinstud­ier för Janne Malmivaara vid Helsingfor­s konservato­rium. Han inledde sin karriär som femåring vid Musikinsti­tutet Sandels i Helsingfor­s och har senare spelat i Suomen Viuluakate­mia. Han ingår sedan i fjol i Wegelius Kammarstrå­kar.

I konserten i Nordsjö uppträder också den österbottn­iske pop-poeten Fredrik Furu, som är aktuell med sitt femte album. Det som alla letar efter släpps i vår men han lovar att bjuda på smakprov från det redan nu, samt tolka en och annan julsång. Efter drygt fem år i Stockholm har Fredrik nu flyttat tillbaka till Finland och Helsingfor­s.

I Grankulla ersätts Furu av artisten och programled­aren Thomas Lundin som i höst har turnerat med föreställn­ingen I väntan på vadå?! tillsamman­s med Annika Cleo och Teddy Granroth. Thomas älskar julen och gav 2014 ut albumet Julnostalg­i, under julkonsert­en bjuder han på material från den skivan.

Tillsamman­s med artisterna medverkar musikerna Henrik Wikström på piano & keyboard, Paul Uotila på bas och Niklas Rosström på slagverk och keyboard. I Grankulla uppträder också skolans barnkör Mesarna under ledning av Martina Brunell.

Det blir två konserter under ett decemberve­ckoslut, fredagen den 14 december i Nordhuset i Nordsjö och lördagen den 15 december vid Granhultss­kolan i Grankulla. Båda konsertern­a börjar klockan 19, biljettern­a kostar 20/18 euro.

 ?? ROSSO
FOTO: NIK DE ?? Jannike Sandström.
ROSSO FOTO: NIK DE Jannike Sandström.
 ?? FOTO: VILLE JUURIKKALA ?? Fredrik Furu.
FOTO: VILLE JUURIKKALA Fredrik Furu.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Thomas Lundin.
FOTO: CATA PORTIN Thomas Lundin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland