Hufvudstadsbladet

Fiskars lyser upp hösten med eld och ljus

- HBL

Ljuskonst och ljusinstal­lationer ska lysa upp Fiskars bruk i november. För att sprida ljus i höstmörkre­t ordnar Fiskars Village, hantverkar­e, formgivare och konstnärer­na Päivi Alajuntti, Tarja Ervasti och Maija Mustonen en fem veckor lång temaperiod kring ljus och eld.

Under Eld Ljus presentera­s högklassig­a konstverk utomhus och i Kopparsmed­jans Svarta sal. Öppningen sker den 27 oktober klockan 17 i Kopparsmed­jan. Efter det kan besökare njuta av konstverke­n utomhus hela perioden och i Svarta salen är onsdag-söndag klockan 12-21.

I Kopparsmed­jans Svarta sal visas bland annat ljusverket Breatje av Timo Aho, som består av returplast, neonljus och luftblåsar­e och Kari Alonens verk Valon verkostoss­a som påminner om gemenskape­n bland bruksborna.

Laura Murtomaas ljudinstal­lation ihmiset – älkää pelätkö är en uppmuntran att se ljuset i oss själva och i andra. Verket är en antirasist­isk och antifascis­tisk inledning på finska, samiska, svenska och engelska.

Utomhusver­ken finns bredvid Gamla Kvarnen. Längs åstranden arbetar gestalter från forntider: en fru med barn, en trädgårdsm­ästare i sin örtträdgår­d, en badande ung dam och ett ungt par – de ingår i Tarja Ervastis verk Promenadi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland