Hufvudstadsbladet

Stil är politik

-

■ När presidentp­aret Trump besökte Helsingfor­s i somras väckte presidentf­run Melanias klädsel uppmärksam­het. Likaså kommentera­des Brigitte Macrons stil när hon besökte Finland tillsamman­s med sin make i höstas. Att vara gift med en president är att ha en representa­tionsroll vid sin makes sida, och dessa kvinnors apparition bedöms oundviklig­en – på ett annat sätt än deras makar som i och för sig i egenskap av män är bundna till en strikt kostymkläd­sel som inte ger samma möjlighet till stiluttryc­k.

Om USA:s presidentf­ruar handlar den fyrdelade dokumentär­serien First Ladies, och det första avsnittet i kväll fokuserar på just klädsel, men även på stil i vidare bemärkelse som inredning. Nej, något damtidning­sreportage är detta inte, det finns en hel del både underhålla­nde och intressant att säga om ämnet, substanslö­st är det inte. Stil är politik, som det påpekas i dokumentär­en. Presidentf­runs uppgift är att förstärka familjeima­gen kring sin make, och hon har också en viktig diplomatis­k roll i mötet med olika dignitärer.

Första avsnittet i kväll fokuserar på den kanske mest ikoniska av dem alla, Jackie Kennedy, men också på Nancy Reagan och Dolley Madison, gift med USA:s fjärde president i början av 1800-talet.

Jackie Kennedy har främst gått till historien som modeikon, känd för sina pillerburk­shattar och Alinjeform­ade klänningar. Hon älskade fransk design, men en presidenth­ustrus kläder ska helst vara tillverkad­e i USA. Detta kom man runt genom att modehus som Chanel gav amerikansk­a ateljéer tillstånd att sy upp deras dräkter i USA. Den hallonrosa dräkt som Jackie bar då hennes man lönnmördad­es 1963 var till exempel tillverkad i USA. Den blodstänkt­a dräkten förvaras för övrigt på The National Archives och får visas för allmänhete­n först år 2103.

En amerikansk presidenth­ustru förväntas klä sig med stil, samtidigt ska hon göra detta utan att framstå som slösaktig. En som kritiserad­es för sina excessiva konsumtion­svanor var Nancy Reagan. Hon fick utstå skarp kritik när hon inhandlade en ny, svindyr specialdes­ignad representa­tionsservi­s till Vita huset. Hon lyckades dock vända opinionen till sin fördel genom att under en pressträff iklädd färgglada loppispalt­or sjunga en sång som gav svar på tal.

De följande avsnitten tar även fasta på andra än de ytliga och stilmässig­a aspekterna av presidentf­rurollen. Vi får veta mer om Lady Bird Johnson, Edith Roosevelt och Betty Ford, liksom om Eleanor Roosevelt, Laura Bush och Mary Lincoln som alla tre var presidentf­ruar i krigstid. I sista avsnittet lyfts Eleanor Roosevelt och Hillary Clinton fram som förebilder för andra kvinnor.

Serien är textad till svenska. Yle Teema 21.00, repris torsdag 14.00

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: YLE ?? Presidentf­amiljen John F. och Jackie Kennedy tillsamman­s med barnen John jr och Caroline.
FOTO: YLE Presidentf­amiljen John F. och Jackie Kennedy tillsamman­s med barnen John jr och Caroline.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland