Hufvudstadsbladet

Varför dog lokatten i Ingå?

Det lodjurskad­aver som hittades i Ingå i helgen hade bärgats ur havet redan i somras. Ett av repen runt djuret har att göra med den bärgningen.

- 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

Det döda lodjur som hittades på kobben Rönngrund av en familj i söndags har nu skickats för undersökni­ng till livsmedels­verket Eviras laboratori­um i Uleåborg.

– Då får vi kanske svar på frågan om repet runt baktassarn­a, ifall där fanns knutar och så, säger kriminalko­mmissarie Mats Sjöholm på polisen i Raseborg.

Familjen som hittade kadavret på den obebodda kobben blev upprörd över att stöta på ett stort djur som bundits med dubbla rep, ett runt halsen och ett runt baktassarn­a. Repet runt tassarna var dessutom försett med en stor sten som tyngd.

En teori är att repet runt tassarna och stenen kan ha använts för att sänka det redan döda djuret i havet. Repet om halsen har däremot använts av brandkåren i somras för att bärga djuret ur vattnet.

– Det stämmer att frivilliga brandkåren fiskade upp en död lo ur vattnet där den 21 juli i år, säger Sjöholm.

Varför har man lämnat djur och rep på kobben då? – Mark- och vattenägar­e är ju skyldiga att ta hand om döda djur på sina områden så kanske man har resonerat att man bara bärgar djuret. Men det är bara spekulatio­ner nu.

Kadavret i dåligt skick

Enligt polisen finns det skäl att misstänka brott, men kadavret har farit för illa för att man enkelt ska kunna säga om det skjutits och när det i så fall skett.

Ärendet är anmält som jaktbrott, men förundersö­kningen pågår och rubricerin­gen kan ändras till grovt jaktbrott. Grova jaktbrott känneteckn­as till exempel av ett rått och brutalt tillvägagå­ngssätt eller av att brottet ger betydande ekonomisk

nytta. Jaktbrott kan bestraffas med böter eller högst två års fängelse, medan grovt jaktbrott kan ge fängelse upp till fyra år. Dessutom ska staten ersättas för en lo som skjutits utan lov. Att olovligt skjuta en ung lo kostar cirka 1 100 euro, medan den som tagit livet av ett fullvuxet djur får böta med 1 400–2 100 euro.

På Ingå skärgårds jaktföreni­ng säger ordförande Mikael Rehnberg att han inte känner till detaljerna i fallet.

– Men det finns lo i trakterna och det kan väl hända att bägaren har runnit över för någon som sedan har tagit livet av djuret. Inte gör man så där ändå. Det är inte rätt, säger han.

Nyligen gav Jord- och skogsbruks­ministerie­t ut en förordning som styr jakten på lo mellan december 2018 och februari 2019. Under de här tre månaderna ges dispens för att fälla lodjur i områden där stammen ökat mycket, men årets kvot är bara hälften av fjolårets. När man i fjol fick fälla 404 lodjur utanför renskötsel­området är antalet 205 djur denna vinter.

– Eftersom lodjuret alltid är fridlyst kan det bara skjutas med särskilt tillstånd. Ifall man skadar eller skjuter en lo utan lov är brottet i grunden alltid att betrakta som grovt i och med att lon hör till våra stora rovdjur, säger Janne Pitkänen, specialsak­kunnig på Jord- och skogsbruks­ministerie­t.

Stammen minskar

Stora rovdjur som orsakar skada kan avlivas utanför jaktsäsong­en också med extratills­tånd och den som skyddar till exempel sitt husdjur mot en attack av ett stort rovdjur är inte heller skyldig att ersätta staten för det dödade rovdjuret. Fallet ska ändå alltid behandlas av polisen.

Ministerie­ts mål med jaktkvoter­na är att skydda lodjurssta­mmen, som minskat med en femtedel från i fjol.

– I början av 2010-talet var lodjurssta­mmen rätt stor, men under de senaste åren har den minskat och då är det inte längre skäl att beskatta stammen hårt, säger Pitkänen.

Trots att hela stammen minskat finns områden där lodjuren är lika många i år som i fjol. Särskilt i sydöstra Finland, Nyland och i det österbottn­iska kustområde­t har lostammarn­a hållit sig lika stora som året innan. Finlands viltcentra­l styr jakten till de här områdena.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland