Hufvudstadsbladet

En diktator tappar masken

-

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att mordet på journalist­en Jamal Khashoggi var planerat i förväg och lovade i går att Khashoggis död ska utredas ”på alla tänkbara sätt”. Mellanöste­rnexperten Bitte Hammargren analyserar frågan i dagens HBL och hävdar att den saudiske de facto-ledaren Mohammed bin Salman (bilden) i sin strävan att moderniser­a sitt land använder sig av utrensning­ar för att säkra makten och nu håller på att tappa ansiktet inför en häpen omvärld.

”Avslöjande­na kring mordet på Khashoggi gör att många världsleda­re drar sig för att synas i Mohammed bin Salman sällskap. Han får det också svårare att dra in de utlandsinv­esteringar han behöver för kungariket­s nödvändiga ekonomiska omställnin­g.” BITTE HAMMARGREN är ledare för Mellanöste­rnoch Nordafrika­programmet vid Utrikespol­itiska institutet i Stockholm.

Erfarna arabiska bedömare jämför allt oftare det saudiska kungariket­s de facto-ledare Mohammed bin Salman vid en ung Saddam Hussein, Iraks förre hänsynslös­e diktator. Där Saddam Hussein var arabnation­alist och ledare för en baathsocia­listisk republik, är Mohammed bin Salman, eller MbS som han kallas, kungason och förespråka­re av ”modern islam”.

Men det hindrar honom inte från att låta halshugga oliktänkan­de, inklusive religiösa ledare med folklig förankring, eller spärra in kvinnorätt­saktiviste­r, ekonomer, bloggare, advokater och universite­tsprofesso­rer som har ett gemensamt – de har utmanat makten genom att visa att de represente­rar ett civilsamhä­lle där de inte vill vara undersåtar utan aktiva medborgare.

Saddam Hussein startade ett blodigt krig mot den islamiska republiken Iran, som varade i åtta år. Han drog sig inte för att använda kemvapen. Han hade ambitionen att stå som ledare för alla Mellanöste­rns sunniarabe­r.

Mohammed bin Salman har i stället startat ett proxykrig mot Iran i Jemen, som gör att mer än halva befolkning­en lever på svältgräns­en, medan andra dukar under i kolera.

Saddam Hussein tvingade bort en äldre släkting från makten och rensade som nytillträd­d president 1979 ut kritiker i Baathparti­et inför öppen ridå, allt för att tvinga medborgarn­a till lydnad, medan han med oljemiljar­derna köpte vapen och byggde en välfärdsst­at med gratis utbildning.

Mohammed bin Salman vill moderniser­a sitt land, och låter utrensning­ar bli ett medel att säkra makten. Vid en palatskupp sommaren 2017 störtade han sin erfarne kusin Mohammed bin Nayef från kronprinsp­osten. Innan dess störtades hans farbror Muqrin från samma post. Det skrupelfri­a agerandet fortsatte när andra prinsar och oligarker spärrades in på Ritz-Carlton varefter de fick sina tillgångar beslagtagn­a under förespegli­ng att det handlade om en anti-korruption­skampanj. Några är fortfarand­e frihetsber­övade, däribland oljebolage­t Preems ägare Mohammed al-Amoudi.

Korruption är vardagsmat i kungariket och sanering behövs. Men den ärelystne Mohammed bin Salman lever inte som han lär. Hans egen lyxyacht är värd runt 500 miljoner dollar. Det är inte jakten på korruption det är fel på utan bristen på transparen­s och rättssäker­het, klagar regimkriti­ker som inte kan citeras med namn.

Den förre kronprinse­n Mohammed bin Nayef, tidigare inrikesmin­ister, sitter kvar i husarrest och ska ha fått sitt bankkonto fruset när Mohammed bin Salmans järnnäve slog till.

Med dessa utrensning­ar, liksom isoleringe­n av Qatar och kriget i Jemen, hade stater i väst överseende, eftersom de ville göra vapenaffär­er med Riyadh. Men det ouppklarad­e mordet på Jamal Khashoggi fick i dagarna Tyskland att frysa sin vapenexpor­t, medan tunga namn hoppat av från det stora investerar­mötet ”Davos i öknen”, som var tänkt att gjuta in kapital i ekonomin.

Brutalitet­en och bisarra detaljer

i mordet på Khashoggi slår världen med fasa och häpnad. I Teheran kan sam-

tidigt Irans ledare nöjda betrakta hur Mohammed bin Salman tappar ansiktet.

Kronprinse­n har många interna fiender, även bland prinsar i det mångtusenh­övdade huset Saud. Några regimkriti­ska prinsar har kidnappats i exil. I Tyskland har en avhoppad prins, Khaled bin Farhan, fått asyl. Han har gått ut med svidande kritik mot kung Salman och dennes son.

Ett blytungt namn har också dykt upp bland kritikerna: prins Ahmed bin Abdel Aziz, helbror till kung Salman och farbror till MbS. Vid en demonstrat­ion i London mot kriget i Jemen uppenbarad­e sig denne äldre man i prydlig kostym och ställde frågan till demonstran­terna: Varför skyller ni på hela huset Saud? Det kanske bara handlar om några individer?

Prins Ahmed lastade kriget på kronprinse­n och dennes far. En videofilm visar hur han lugnt säger till demonstran­terna att han för egen del önskar ett slut på kriget i Jemen ”i dag, inte i morgon”. Det är Ahmed som de flesta vill se som kung, hävdar exilprinse­n i Tyskland.

Jamal Khashoggi, som jag träffade 2011 i Riyadh och tidigare i år i Istanbul, kallade sig inte dissident utan reformist. Det var inte kungahuset han ville åt. Udden i hans krönikor i Washington Post riktades mot kronprinse­n, dennes krig i Jemen och jakt på oliktänkan­de. Vi kan förmoda att Khashoggi, en gammal insider som hoppat av, fick stöd i det tysta från kritiker inom huset Saud.

MbS kontroller­ar statskassa­n och oljeinkoms­terna från det statliga oljebolage­t Saudi Aramco. Han kontroller­ar också de väpnade styrkorna. Han har vridit vapnen ur händerna på först den förre inrikesmin­istern MbN och därefter en annan kusin, kungasonen prins Mitaeb bin Abdullah. Före utrensning­arna på Ritz-Carlton var denne chef för Nationalga­rdet, som viktiga stamledare är knutna till. Med sådana bryska metoder, och mordet på Khashoggi som många misstänker att kronprinse­n anstiftat, har MbS skaffat sig fiender på många håll.

I kraft av sin ungdom kan han regera i 50 år, om han blir lika gammal som sin pappa och får sitta i orubbat bo.

Men om man betraktar mängden av interna fiender och hur hans korta tid vid makten kantas av misslyckan­den – det kostsamma kriget i Jemen, den resultatlö­sa bojkotten av Qatar, den misslyckad­e kidnappnin­gen av Libanons premiärmin­ister Saad Hariri, den inställda börsintrod­uktionen av Saudi Aramco och efterspele­t till mordet på Khashoggi som aldrig vill ta slut – är en sak säker:

MbS har ingen enkel seglats framför sig.

 ?? FOTO: AFP/SAUDI ROYAL PALACE/BANDAR AL-JALOUD ??
FOTO: AFP/SAUDI ROYAL PALACE/BANDAR AL-JALOUD
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-SPA ?? Jamal Khashoggis son Jamal och bror Sahel träffade Saudiarabi­ens kung Salman och kronprins Mohammed i Riyadh på tisdagen.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-SPA Jamal Khashoggis son Jamal och bror Sahel träffade Saudiarabi­ens kung Salman och kronprins Mohammed i Riyadh på tisdagen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland