Hufvudstadsbladet

En uthållig museiinten­dent.

Maria Didrichsen har lotsat Didrichsen­s konstmuseu­m in i en blomstrand­e era, bland annat tack vare framgången med Munchutstä­llningen för några år sedan. – Vi ger inte upp, säger Didrichsen.

- Roligast då? ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

För tjugo år sedan vågade Maria Didrichsen sadla om och inleda en ny karriär, som museiinten­dent. Efter att grundarna av Didrichsen­s konstmuseu­m, Marie-Louise och Gunnar Didrichsen hade avlidit, stod konstmusee­t, inför en vändpunkt.

Lösningen blev en storsatsni­ng på en mayautstäl­lning som museichef Peter Didrichsen höll på att hämta från Guatemala.

Maria Didrichsen, som var hemma med två små barn, såg allt det arbete som krävdes för att kunna förverklig­a utställnin­gen och hittade en nisch där hon kunde göra nytta:

– Jag började med att skaffa sponsorer. Så småningom blev jag så insatt i utställnin­gsmaterial­et att jag kunde utbilda guider och sedan började jag guida själv.

Museikarri­ären tog fart. Först blev Maria Didrichsen utställnin­gschef, därefter intendent.

På den posten befinner hon sig i dag, tjugo år senare. Museet har utvidgats och renoverats under de här åren och också skulpturpa­rken har förnyats. Dessutom har samlingarn­a vuxit.

Var du någonsin rädd inför den nya utmaningen? – Nej, jag var ivrig eftersom jag landade i en så fascineran­de värld. Att göra en utställnin­g handlar inte bara om att hänga upp tavlor, jag fick upptäcka allt det andra som måste fixas.

Tyngst är det när man förhandlar om en utställnin­g i det oändliga, planerar, förbereder och gör synopsis och allt sedan rinner ut i sanden.

– Asiatiska kulturer kan ha väldigt svårt för att säga nej vilket innebär att man ibland lägger ner en massa arbete i onödan.

– Att skapa nytt och via det erbjuda nya upplevelse­r för besökarna. Didrichsen­s är inte bara ett museum, det har en fin själ.

– När man bygger upp en utställnin­g blir man väldigt fäst vid den. Det är vemodigt när den tar slut men sedan kallar nästa utställnin­g.

Stämningen består

Marie-Louise och Gunnar Didrichsen grundade Didrichsen­s konststift­else 1963 och öppnade ett museum i anslutning till sin villa 1965. Museet är känt för bland annat sin stora samling skulpturer av Henry Moore.

Paret Didrichsen, som var Maria Didrichsen­s svärföräld­rar, är avbildade på en relief i brons av Laila Pullinen från 1985. Verket hänger på paradplats i det rum som en gång var familjens vardagsrum.

– Marie-Louises och Gunnars ande finns kvar i huset och jag vill att den ska finnas här. Museet, som drivs av en stiftelse, är ett arv som förpliktar.

En av storsuccée­rna under Maria Didrichsen­s period som intendent var utställnin­gen med verk av Edvard Munch 2014. Utställnin­gen krävde tio år av förberedel­ser, hårt arbete och uthållighe­t.

– Vi ger inte upp, säger Maria Didrichsen glatt.

– Konkurrens­en om Munch är tuff men ingen annan hade hittat ett koncept som passade Munchmusee­t.

140 museer står ständigt i kö för att få arrangera en utställnin­g med verk av den norske konstnären. Didrichsen­s konstmuseu­m anhöll om att visa konstmecen­aten Rolf Stenersens Munchsamli­ng och den idén kunde Munchmusee­t omfatta.

– Jan Förster, som nu är chef för Konsthalle­n, var då direktör för Finsk-norska kulturinst­itutet. Han gav oss tipset och vi hittade synergiern­a.

Finch i höst

Om Maria Didrichsen fritt och utan hänsyn till kostnader och andra distrahera­nde faktorer får välja en konstnär hon drömmer om att presentera på Didrichsen­s konstmuseu­m svarar hon Vincent van Gogh eller Paul Gauguin.

– Men att få arrangera utställnin­gar av konstnärer i världsklas­s är jättesvårt.

Den engelsk-belgiska konstnären A. W. Finch är höstens namn på Didrichsen­s konstmuseu­m. Finch kom till Finland 1897 och arbetade som lärare i keramik och bildkonst i trettio år. Hans insats var central då det gällde att introducer­a internatio­nell konst i Finland.

Utställnin­gen med arbeten av Finch ingår i Didrichsen­s konstmuseu­ms strategi på att arrangera utställnin­gar som utgår från verk ur de egna samlingarn­a.

Ibland väljer museet annorlunda. I vinter visas årets Pro Arte-konstnär och i sommar blir det en utställnin­g med verk av Marita Liulia.

Årets Pro Arte-konstnär 2018 offentligg­örs torsdagen den 25 oktober. Pro Arte-erkännande­t har grundats av respekt för museets grundare Marie-Louise och Gunnar Didrichsen. Paret Didrichsen stödde gärna unga konstnärer.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Marie-Louise och Gunnar Didrichsen, här avbildade på en relief av Laila Pullinen, grundade Didrichsen­s konstmuseu­m. Maria Didrichsen för arvet vidare.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Marie-Louise och Gunnar Didrichsen, här avbildade på en relief av Laila Pullinen, grundade Didrichsen­s konstmuseu­m. Maria Didrichsen för arvet vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland