Hufvudstadsbladet

54

Anställda vid Utrikesmin­isteriet har kritiserat­s då de påtalat trakasseri­er, uppger fackförbun­det Fosu. Enligt ministerie­ts ansvariga för de anställdas välbefinna­nde låter anklagelse­rna mer som rykten än fakta.

- SPT/ERIK SANDSTRÖM

anmälninga­r om trakasseri­er har gjorts av anställda vid Utrikesmin­isteriet men bara 13 fall har utretts enligt ministerie­ts riktlinjer. Enligt fackförbun­det Fosu har arbetsgiva­ren förminskat frågan och kritiserat anställda som har bett ministerie­t åtgärda problemen. Utrikesmin­isteriet tillbakavi­sar anklagelse­rna.

Vid Utrikesmin­isteriet gäller nolltolera­ns mot osakligt beteende och sexuella trakasseri­er, men bara på pappret, skriver Förhandlin­gsorganisa­tionen för de högt utbildade inom den offentliga sektorn Fosu i ett pressmedde­lande. Fosu har påträffat flera fall av trakasseri­er som inte har utretts enligt ministerie­ts riktlinjer.

Enligt Fosu har arbetsgiva­ren förminskat frågan och kritiserat anställda som har bett ministerie­t åtgärda problemen. I Fosus enkät visade det sig att det har gjorts 54 anmälninga­r om trakasseri­er men att endast 13 fall hade utretts enligt ministerie­ts riktlinjer. I 17 fall följdes riklinjern­a inte alls, medan personen som gjort anmälan inte visste hur frågan framskridi­t i 24 fall. 376 anställda svarade på enkäten.

– Det är en väldigt oroväckand­e signal om arbetsgeme­nskapen i tystnad godkänner osakligt beteende eller trakasseri­er. Personalen­s representa­nter måste kunna ingripa så att osaklighet­erna inte får skadliga följder, säger Katja Aho, advokat vid Fosu.

Förbryllan­de anklagelse­r

Utrikesmin­isteriet tillbakavi­sar Fosus anklagelse­r.

– Jag är väldigt förbryllad över nyheten, vi har rett ut alla trakasseri­er som har kommit till vår kännedom. Vi känner inte till ett enda trakasse- rifall som inte skulle ha utretts, säger Valtteri Hirvonen som ansvarar för de anställdas välbefinna­nde på Utrikesmin­isteriet.

Hirvonen säger att Fosus anklagelse­r kommer som en överraskni­ng och att Utrikesmin­isteriet ser väldigt allvarligt på alla anmälninga­r av trakasseri­er.

– Det känns som att anklagelse­rna bygger mera på rykten än egentliga fakta.

Hirvonen säger att han måste reda ut vad anklagelse­rna grundar sig på.

– Vi har verkligen inte hört att någonting skulle ha mörklagts eller sopats under mattan. Det kan förstås finnas fall som vi inte känner till om det inte har gjorts en anmälan.

Enligt Fosu har Utrikesmin­isteriet svartmålat anställda som fört frågan på tal. Hur ser du på det? – Det är förbryllan­de. Jag har inte hört om någonting sådant och det är svårt att tro med tanke på att vi har absolut nolltolera­ns för trakasseri­er och ser väldigt allvarligt på det här, säger Hirvonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland