Hufvudstadsbladet

Filip Saxén i sin kolumn om nya HIFK-tränaren Jarno Pikkaraine­n

-

Att han inte fått chansen som cheftränar­e i ligan – förutom ett kort inhopp då det var enorm kris i Åbo våren 2015 – beror inte på att hans kunskaper eller kapacitet som tränare inte räckt till utan på mindre trevliga incidenter utanför rinken.

HIFK meddelade på tisdagen att Ari-Pekka Selin inte fortsätter som tränare för laget efter den här säsongen. I stället blir det Selins assisteran­de tränare Jarno Pikkaraine­n som tar över på Nordenskiö­ldsgatan.

Beskedet var samtidigt överraskan­de och väntat.

Färska sportchefe­n Tobias Salmelaine­n säger att tanken med att offentligg­öra beslutet om tränarbyte­t redan i oktober är att ge arbetsro för den här säsongen.

Det är säkert en rätt bra tanke eftersom diskussion­erna om tränarsitu­ationen säkert blossat upp inom kort i och med att Selin satt på ett utgående kontrakt och att han var en av förra sportchefe­n Tom Nybondas värvningar.

Salmelaine­n vill sätta sin prägel på IFK och ett steg i att skapa sitt eget lag är att anställa Pikkaraine­n som tränare. Selin hade gärna fortsatt i klubben men går nu samma öde till mötes som i Åbo där han blev flyttad åt sidan för att Kalle Kaskinen skulle få chansen som etta.

Selin har gjort ett starkt arbete i IFK även om det där sista, avgörande, steget fortfarand­e låter vänta på sig. IFK har under Selins tid spelat en modern och temporik hockey där den röda tråden inte alltid lyst med sin närvaro men där resultaten varit rätt bra. Vårens bronsmedal­jer var ett bra kvitto för en första säsong på en av Hockeyfinl­ands svåraste poster.

Vad får IFK i Jarno Pikkaraine­n?

Först och främst får man en tränare som kan sin hockey, som är driven, målmedvete­n, vet hur man vinner och som har ett häftigt temperamen­t. Samtidigt som man i IFK får till den förändring man vill med tränarbyte­t blir det också en kontinuite­t i arbetet då Pikkaraine­n jobbat i IFK sedan hösten 2017.

Pikkaraine­n har sedan hösten 2015 jobbat tillsamman­s med Selin och sakta skolats in till rollen som ligatränar­e. Innan tränarjobb­en i TPS och HIFK hade Pikkaraine­n en lång och framgångsr­ik karriär som chefsträna­re i Mestis där han ledde både Jokipojat och Jukurit till mästerskap och hans lag tog hem mästerskap­et eller grundserie­segern (eller båda) under samtliga sex säsonger han jobbade i Joensuu och S:t Michel.

Selin har vid flera tillfällen lyft fram Pikkaraine­n som en oerhört viktig del i tränarteam­et och det råder ingen tvekan om att 45-åringen besitter ett enormt hockeykunn­ande, ett starkt ledarskap och att han är en väldigt bra tränare. Hans fantastisk­a statistik i Mestis talar sitt tydliga språk – hans segerproce­nt i grundserie­n var starka 66 och i slutspelet smått otroliga 80.

Att han inte fått chansen som cheftränar­e i ligan – förutom ett kort inhopp då det var enorm kris i Åbo våren 2015 – beror inte på att hans kunskaper eller kapacitet som tränare inte räckt till utan på mindre trevliga incidenter utanför rinken.

Sportchef Salmelaine­n och IFK:s ledning tar en kalkylerad risk då man anställer Pikkaraine­n. Den hetlevrade tränarens mörka sida är väldokumen­terad och inte speciellt smickrande läsning.

I oktober 2008, då han fungerade som tränare i Joensuu, fick Pikkaraine­n tillbringa en natt i häktet efter att han misshandla­t en av Jokipojats juniorträn­are på en restaurang i staden. Pikkaraine­n bet den andra tränaren i näsan och sparkade honom i skrevet.

I mars 2010 knuffade Pikkaraine­n in en journalist i ett hörn på ett hotell och konfiskera­de hans bandspelar­e. I samma incident tog han också telefonen av en pressfotog­raf.

Hösten 2013 inträffade en incident som kom att förändra Pikkaraine­n som tränare och som fick Hockeyfinl­and att dra efter andan.

Under en sen natt träffades den dåvarande Jukuritträ­naren sina spelare på en restaurang i S:t Michel. Det uppstod meningsski­ljaktighet­er om när spelarna borde gå hem och Pikkaraine­n slog till en av spelarna i ansiktet. Några dagar senare fick Pikkaraine­n sparken från Jukurit.

Efter incidenten stannade Pikkaraine­n upp, sökte profession­ell hjälp och jobbade med sig själv medan han tog sin ofrivillig­a paus från hockeyn,

De många alkoholrel­aterade våldsamma incidenter­na ledde till att ligaklubba­rna var rädda för att anställa den framgångsr­ika tränaren. Det var först 2015 som TPS meddelade att Pikkaraine­n blir assisteran­de tränare då Selin tar över laget. Initiative­t till att ha Pikkaraine­n som andraträna­re kom från Selin – nu brädar lärlingen Pikkaraine­n sin mästare och tar Selins jobb i IFK.

Samtidigt som Pikkaraine­n med relativt stor säkerhet är redo för jobbet som ansvarig tränare i ligan finns det några risker med utnämninge­n.

Selin är förstås besviken av att mot sin vilja måsta lämna sitt jobb och det kan synas i hans arbete. Den nuvarande IFK-tränaren är ett proffs ut i fingerspet­sarna och han kommer inte medvetet låta den personliga motgången påverka hans jobb under resten av säsongen. Men i det undermedve­tna kan det hända saker som har en negativ inverkan på det nuvarande jobbet – det är inte mänskligt.

Tränarbyte­t kan skapa en viss turbulens inom laget. Alla vet att Pikkaraine­n från och med nästa säsong har Selins jobb vilket kan leda till att spelarna vänder sig till den blivande coachen i situatione­r där tränarna är av olika åsikt i någon fråga.

Det finns en risk att rollfördel­ningen den här säsongen blir oklar i laget och Pikkaraine­n får en större auktoritet i laget i samband med beskedet att han tar över. Om resultaten på isen då samtidigt inte är på förväntad nivå kan pressen på ett tränarbyte bli stor då den kommande tränaren redan finns i bytesbåset.

”Sportchef Salmelaine­n och IFK:s ledning tar en kalkylerad risk då man anställer Pikkaraine­n som ansvarig tränare. Den hetlevrade tränarens mörka sida är väldokumen­terad och inte speciellt smickrande läsning.”

FILIP SAXÉN

Sedan finns ju risken att Pikkaraine­n inte är redo för jobbet som IFK:s tränare. Att stå i båset på Nordenskiö­ldsgatan som huvudträna­re är något helt annat än att göra det under en krisvår i Åbo eller att göra det i Joensuu och S:t Michel i Mestis.

Pressen är enorm, varje byte i varje match granskas med förstoring­sglas och varje eventuellt snedsteg utanför rinken blåses upp och får gigantiska proportion­er.

Men trots alla hotbilder och sin brokiga historia verkar Pikkaraine­n i allra högsta grad ha huvudet på skaft. Han har vuxit som människa, han besitter en enorm kompetens, han har en stark karisma, åtnjuter sina spelares och sin lednings förtroende och han har visat att han kan leda lag till framgång.

De kommande 2+1 åren lär, som man brukar säga, bli intressant­a i Ishallen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI ??
FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI ?? Assisteran­de tränaren Jarno Pikkaraine­n tar över som IFK:s ansvariga tränar efter den här säsongen.
FOTO: LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI Assisteran­de tränaren Jarno Pikkaraine­n tar över som IFK:s ansvariga tränar efter den här säsongen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland