Hufvudstadsbladet

Rakryggad Stubb utmanar Orbán

Alexander Stubb för en kampanj mot nationalis­ter och andra som ifrågasätt­er EU:s grundvärde­n.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Imåndags i Helsingfor­s och därifrån vidare till Paris, på tisdagen i Strasbourg, sedan Berlin, Bukarest, Lissabon, Aten, Paris igen, Warszawa och Madrid. Det är Alexander Stubbs destinatio­ner den här veckan och en bit in på nästa vecka.

Stubb för en fem veckors intensiv kampanj för att bli Europeiska folkpartie­t EPP:s spetskandi­dat för ordförande­skapet i nästa EU-kommission. EPP, som består av centeroch högerparti­er från alla EU-länder, är den klart största gruppen i EU-parlamente­t och väntas så förbli också efter EU-valet i slutet av maj. Det innebär att också följande kommission­sordförand­e då sannolikt kommer från EPP. Och i så fall blir det Alexander Stubb från Finland eller Manfred Weber från Tyskland – EPP:s två spetskandi­dater.

Viktigare än varifrån kommission­sordförand­en kommer är ändå vad hen står för.

EU behöver aktiva kommunicer­ande försvarare av den liberala demokratin och europeiska värden såsom mänskliga rättighete­r, jämställdh­et, yttrandefr­ihet och rättsstats­principen. De attackeras för tillfället både utifrån och inifrån EU.

Stubb betonar starkt EU:s grundvärde­n och fördömer utan pardon intolerans och brott mot de centrala rättighete­r som ingår i grundvärde­na. ”Våra gemensamma värden är hela grejen”, konstatera­de Stubb då han träffade presssen i Helsingfor­s i måndags. Han är en europé ut i fingerspet­sarna och en stark motkraft till nationalis­tiska uppstickar­e.

Det kunde rent valtaktisk­t löna sig för Stubb att lite dämpa sina liberala tankar och höga profil som försvarare av EU:s grundvärde­n. Inom EPP finns en hel del starkt konservati­va partier och delegater. Men att vända kappan efter vinden eller tona ned sin egen linje tär på trovärdigh­eten. Stubb håller fast vid sin linje och låter inte vinden vända kappan.

Stubb har till och med inom sin egen europeiska politiska grupp EPP ett parti som på ett mycket synligt sätt utmanar och struntar i grundvärde­na. Ungerska Fidesz driver en politik som premiärmin­ister Viktor Orbán själv till och med öppet kallar illiberal demokrati. Stubb anser helt följdrikti­gt att om inte Fidesz förbinder sig vid att följa EU:s och EPP:s värden borde partiet inte längre få sitta kvar i EPP-gruppen.

Det är inte överraskan­de att Orbán har meddelat att han stöder den liberala Stubbs motkandida­t. I ett annat val kunde ett stöd från Viktor Orbán vara en dödskyss, men knappast i valet av EPP:s spetskandi­dat.

Motkandida­ten, den tyska konservati­va EU-parlamenta­rikern Mannfred Weber, har inte alls lika mångsidig och bred erfarenhet för kommission­sordförand­eskapet som Stubb. Men samtliga EU-statschefe­r från partier som ingår i EPP står bakom Webers kandidatur. Det var i och för sig väntat i och med att förbundska­nsler Angela Merkel gav honom sitt stöd.

Stubb skulle gärna föra valdebatte­r med sin motkandida­t, men varken Weber eller EPP har tänt på idén. För Webers del är det förståelig­t, han skulle antagligen bara ha att förlora på en debatt mot en person av Stubbs kaliber med scenkarism­a och god kommunikat­ionsförmåg­a, dessutom på många språk.

Allt avgörs på EPP:s kongress som hålls i Helsingfor­s och kulminerar i spetskandi­datsvalet 8 november. Kongressen samlar för övrigt också en ansenlig mängd europeiska ledare med Angela Merkel i spetsen och Viktor Orbán i kön.

Webers eget parti CSU och det tyska kristdemok­ratiska systerpart­iet har tillsamman­s nästan 90 delegater vid EPP:s kongress. Det är nästan hälften fler än det totala antalet EPP-delegater från de nordiska och baltiska länderna, som förväntas höra till Stubbs anhängare.

Större länders kandidater har alltid en fördel och som EPP:s gruppordfö­rande i EU-parlamente­t har Manfred Weber kunnat föra en kampanj redan länge. Samtidigt gäller det att minnas att bland delegatern­a som i Helsingfor­s ska välja spetskandi­dat är bara var fjärde EU-parlamenta­riker. Gruppdisci­plinen är inte heller rigid och då omröstning­en dessutom är sluten finns det rum för överraskni­ngar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland