Hufvudstadsbladet

Inte kärlek vid första ögonkastet

- TIM JOHANSSON

Sammanslag­ningen av Yle Teema och Yle Fem, och tittartapp­et i sviterna av den, ska ses i sitt historiska sammanhang. Den handlar om hur ett tidigare monopolbol­ag ständigt tvingas anpassa sig till förändrade förhålland­en.

När tv-monopolet började luckras upp på allvar i början av 1990-talet nådde Yle så gott som 100 procent av tv-tittarna. Andelen har krympt sedan dess i jämn takt när konkurrent­erna blivit allt fler och ettrigare.

Tv över nätet är nu Yles främsta utmaning. Konkurrens­en där är ännu större än i det marksända nätet.

För att samla resurser för den nya tv-kampen valde Yle att riskera räckvidden där man är starkast, i det traditione­lla tv-nätet. Man gick ner från fyra till tre kanaler och startade Yle Teema & Fem för att spara i distributi­onskostnad­er.

Yle Teema & Fem var ett förnuftsäk­tenskap ur föräldern Yles perspektiv men ett tvångsäkte­nskap ur tittarnas synvinkel.

Efteråt är nedgången i tittarsiff­ror inte så svår att förstå – skär man i sändningst­iden samtidigt som man de flesta kvällar inte sänder efter klockan 20 – så är det ganska klart att många tittares relation till Yle Fem-programmen svalnar.

Framtiden för kanalen är osäker. Makten finns hos föräldern Yle som kan bestämma om nya konstellat­ioner om familjekap­italet åter är hotat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland