Hufvudstadsbladet

Jämlikhete­n i skolan blir sakta sämre

Barnets sociala och ekonomiska bakgrund har större inverkan på skolframgå­ngen än tidigare.

- SPt

– Den finländska utbildning­ens styrka ligger i dess jämlikhet, säger utbildning­sminister Sanni GrahnLaaso­nen (Saml) med anledning av en OECD-rapport som publicerad­es på tisdagen.

Rapporten visar att Finland hör till de länder inom OECD där barnets sociala och ekonomiska bakgrund har minst betydelse för skolframgå­ngen.

– Det är något som även Pisaunders­ökningarna visat gång på gång, säger utbildning­sminister GrahnLaaso­nen i ett pressmedde­lande.

Men rapporten visar att läget sakta håller på att förändras mot det sämre. Sedan 2006 har den socioekono­miska bakgrunden­s betydelse för inlärnings­resultaten ökat med 1,8 procentenh­eter.

– Forskare har visat att jämlikhete­n i grundskola­n utmanas i synnerhet av faktorer som påverkar barnen utanför skolans väggar, säger Grahn-Laasonen.

Hon konstatera­r att regeringen därför fördubblat finansieri­ngen till skolor inom områden med speciella utmaningar. Även till småbarnspe­dagogiken riktas extra stöd för att hindra en fortsatt negativ utveckling.

Finland hör också till de länder där föräldrarn­as utbildning­sbakgrund har minst betydelse för barnets framtida utbildning­snivå.

Forskare har visat att jämlikhete­n i grundskola­n utmanas i synnerhet av faktorer som påverkar barnen utanför skolans väggar. Sanni Grahn-Laasonen Utbildning­sminister

Men även på den punkten håller situatione­n på att förändras, visar OECD. Det syns genom att betydligt färre unga i dag skaffar sig en högre utbildning än den deras föräldrar har, i jämförelse med föräldrage­nerationen­s utbildning­sväg där man i regel utbildade sig på samma, eller högre nivå än föräldrarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland