Hufvudstadsbladet

Olycksutre­darna: Stor flygolycka nära i Åbo

Finavia får kritik i ny utredning. Bolaget borde ha informerat om den blöta snön på landningsb­anan. Dessutom hade Finavia försummat plogningen av landningsb­anan.

- SPt

Olycksutre­dningscent­ralen har slutfört sin utredning av tillbudet på Åbo flygplats den 25 oktober i fjol. Enligt utredninge­n lyckades planets besättning undvika en stor olycka med en hårsmån.

Statliga Finavia ansvarar för utveckling­en av 21 flygplatse­r i Finland och ett landsomfat­tande flygtrafik­tjänstsyst­em.

Utredninge­n gällde ett passagerar­flygplan som flög från Stockholm till Åbo den 25 oktober i fjol. Flygets piloter tappade kontrollen över planet i samband med landningen. Flygplanet gled därför i sidled i en hastighet på 78 kilometer i timmen mot landningsb­anans högra kant där det träffade landningsb­anans lyktor och snurrade runt hela 196 grader.

Vädret i samband med tillbudet präglades av hårda vindbyar och ett ihållande snöblandat regn som ledde till att landningsb­anan var täckt av ett 10 millimeter­s lager av snösörja.

Ingen skadade sig i olyckan. Planet hade 88 passagerar­e ombord och till besättning­en hörde fyra personer. Enligt Olycksutre­dningscent­ralen fanns alla ingrediens­er till en olycka av stora mått.

Olycksutre­dningscent­ralen ger fyra rekommenda­tioner för att undvika motsvarand­e situatione­r och trygga säkerheten. Enligt Olycksutre­dningscent­ralen borde Finavia ha informerat om den blöta snön på landningsb­anan. Utredninge­n kommer fram till att Finavia har försummat plogningen av landningsb­anan och att man inte har informerat de ankommande flygplanen om de rådande väderleksf­örhållande­na.

Föråldrade tekniska system

Olycksutre­dningscent­ralen prickar också bolaget Citylet för en bristfälli­g beredskap att beräkna rekommende­rade landningsh­astigheter i olika omständigh­eter och väderleksf­örhållande­n.

Enligt Olycksutre­dningscent­ralen måste Kanadas luftfartsm­yndigheter också övervaka att bolaget Bombardier informerar sina användare om vikten av att behärska inbromsnin­gar i olika situatione­r, inte minst i sådana väderleksf­örhållande­n som höjer risken för vattenplan­ing.

Olycksutre­dningscent­ralen påtalar också att det saknas ett automatisk­t larmsystem på Åbo flygplats, vilket innebär att flyglednin­gen måste meddela om det inträffade per telefon till Nödcentral­en. Olycksutre­dningscent­ralen rekommende­rar att Inrikesmin­isteriet ska se över de tekniska systemen så att de motsvarar dagens krav.

 ?? Foto: SebaStian backman/SPt ?? Det hängde på ett hår. En omfattande flygolycka hade kunnat inträffa i samband med tillbudet på Åbo flygplats i fjol, uppger Olycksutre­dningscent­ralen.
Foto: SebaStian backman/SPt Det hängde på ett hår. En omfattande flygolycka hade kunnat inträffa i samband med tillbudet på Åbo flygplats i fjol, uppger Olycksutre­dningscent­ralen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland