Hufvudstadsbladet

Drömjobbet: Mångsidiga uppgifter, trevliga kollegor och bra lön

När nyutexamin­erade högskolest­uderande söker sitt första jobb spelar inte arbetsgiva­rens varumärke så stor roll. Unga vill jobba med krävande och mångsidiga uppgifter, visar en undersökni­ng från Academic Work.

- SPT/SöREN JONSSON

Globala teknikjätt­ar är fortfarand­e populära när högskoleut­bildade studenter väljer sin arbetsgiva­re. Academic Work presentera­de i går en rapport om vilka företag som har högst anseende bland unga i arbetslive­t.

Reaktor, Google och Kone är populärast bland de unga. På tio-itopp-listan finns sju finländska företag: Reaktor, Kone, Vincit, Supercell, Futurice, Marimekko och Fazer. Bara 16 procent av dem som besvarade enkäten anser att arbetsgiva­rens anseende eller varumärke är viktigt för dem.

– Bollhav och gratis läsk gav tidigare ett lyft inom it-branschen, men nu för tiden värdesätte­r unga en god atmosfär som lockar till sig kunskap. De unga inspireras av att de får lära sig jobbet av de bästa i branschen, säger teknologid­irektör Mikael Kopteff på Reaktor i ett pressmedde­lande.

När unga akademiker väljer arbetsgiva­re söker de i första hand mångsidiga och krävande arbetsuppg­ifter. Det näst viktigaste kriteriet i valet av arbete är trevliga kollegor och bra stämning på arbetsplat­sen. Det tredje viktigaste är lön och personalfö­rmåner.

– I Sverige värdesätte­r unga ett gott ledarskap, men i Finland finns ledarskape­t inte ens med på listan. Det kan bland annat förklaras av att de attraktiva­ste företagen ofta har en låg hierarki i Finland, säger Stefan Heinrichs, vd på Academic Work.

Cirka tusen högskoleut­bildade finländare deltog i undersökni­ngensom är en del av en internatio­nell undersökni­ng med över 18 000 svar från Norden, Tyskland och Schweiz. Undersökni­ngen utfördes av Academic Work tillsamman­s med Kantar Sifo och Taloustutk­imus. Syftet med undersökni­ngen är att hjälpa arbetsgiva­re att förstå vilka arbetspref­erenser unga har i dag.

Enligt Heinrichs har jobbet och fritiden smält samman.

– Unga vill känna att de är del av någonting större. Jobbet har blivit en fortsättni­ng på vänskapskr­etsen. Därför är arbetsklim­atet väldigt viktigt för ett framgångsr­ikt företag, säger Heinrichs.

Vad får nyutexamin­erade att bli motiverade och ge allt på jobbet? – Det viktigaste är att man har möj-

■ ligheten att utvecklas och lära sig. De mest attraktiva arbetsgiva­rna har vågat ge mycket frihet och ansvar till sina arbetstaga­re. Unga jobbar gärna lite extra för att få känna sig delaktiga i ett vinnande team och för att få pengabelön­ing.

Unga vill känna att de är del av någonting större. Jobbet har blivit en fortsättni­ng på vänskapskr­etsen. Därför är arbetsklim­atet väldigt viktigt för ett framgångsr­ikt företag.

Stefan Heinrichs, vd på Academic Work

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Nyutexamin­erade söker ett jobb med god arbetsgeme­nskap.
FOTO: PIXABAY Nyutexamin­erade söker ett jobb med god arbetsgeme­nskap.
 ?? FOTO: ACADEMIC WORK ?? Enligt Stefan Heinrichs, vd på Academic Work, söker nyutexamin­erade studenter utmaning på jobbet.
FOTO: ACADEMIC WORK Enligt Stefan Heinrichs, vd på Academic Work, söker nyutexamin­erade studenter utmaning på jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland