Hufvudstadsbladet

”Mordet var planerat”

Mordet på journalist­en Jamal Khashoggi på Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul var både planerat och politiskt motiverat. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som kräver att de skyldiga lämnas ut från Saudiarabi­en.

- TT/ERIK PAULSSON RöNNBäCK

Under ett tal i det turkiska parlamente­t kom slutligen det som president Recep Tayyip Erdogan har lovat att avslöja sedan flera dagar tillbaka – den ”nakna sanningen” om vad som hände när den saudiske journalist­en Jamal Khashoggi dog innanför konsulatet­s väggar.

Saudiarabi­ens version av händelsefö­rloppet är att Khashoggi dödades av misstag under ett slagsmål, men den förklaring­en ger inte Erdogan mycket för. Han stämplar tvärtom dödsfallet som ett barbariskt mord med politiska motiv.

– Säkerhets- och underrätte­lsetjänste­rna har bevis för att mordet var planerat, säger Erdogan enligt Reuters.

Som exempel nämner han att 15 saudiska agenter anlände till konsulatet samma dag som Jamal Khashoggi mördades, att ytterligar­e tre agenter åkte till en skog omkring 90 kilometer söder om Istanbul, och att inspelning­sfunktione­n på konsulatet­s säkerhetsk­ameror stängdes av på förhand.

Vill ha oberoende kommission

Enligt president Erdogan har 18 personer gripits i Saudiarabi­en för misstankar om att de varit inblandade i mordet. Han säger att uppgiftern­a om de gripna är samstämmig­a med informatio­n som den turkiska underrätte­lsetjänste­n har sedan tidigare, och vänder sig direkt till Saudiarabi­ens kung Salman med uppmaninge­n att dessa ska ställas inför rätta i Turkiet.

– Detta är mitt förslag och mitt krav, det är här som händelsen inträffade och det är det viktigaste, säger Erdogan.

Erdogan kräver att Saudiarabi­en berättar var Khashoggis kvarlevor finns och lovar att Turkiet ska utreda mordet på alla tänkbara sätt, skriver Reuters. Han vill också att en oberoende kommission ska granska fallet.

I ett uttalande svarade Saudiarabi­ens regering, efter att ha rådgjort med kung Salman, att landet kommer se till att sanningen kommer fram. De lovade också att de ansvariga för mordet får ta konsekvens­erna – oavsett vem det är, som meddelande­t uttryckte det.

”Kroppen styckades”

Flera hårresande uppgifter om fallet kommer in från flera håll. Gemensamt för de flesta är att de inte kan bekräftas av en oberoende instans och därför ska tas med en nypa salt.

Till exempel uppger källor till Sky News att delar av Jamal Khashoggis kropp hittats. Den brittiska tv-kanalen uppger att kroppsdela­rna hittades i det saudiska generalkon­sulatets privata trädgård i Istanbul, vilket talar emot turkiska uppgifter om att Khashoggis kropp ska ha förts till en skog.

En annan uppgift kommer i en opinionsar­tikel i dagstidnin­gen Hürriyet. I texten redogör artikelför­fattaren för hur Jamal Khashoggi sakta ströps till döds, och hur en saudisk kriminalte­kniker styckade hans kropp medan han lyssnade på musik.

Två saudiska källor säger till Reuters att en av kronprinse­ns rådgivare, som befann sig i Saudiarabi­en, gav order över internet till agenterna som dödade Khashoggi.

– Den här händelsen kommer inte leda till att Mohammed bin Salman avsätts, men det har skadat bilden av honom och den kommer att ta lång tid att återställa, om den någonsin återställs. Kungen skyddar honom, säger en av källorna som har koppling till det saudiska hovet.

Den amerikansk­a säkerhetst­jänsten CIA:s chef Gina Haspel ska resa till Turkiet för att delta i utredninge­n, enligt källor till tv-kanalen CBS.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP/ JIM WATSON ?? Jamal Khashoggi tros ha mördats i Istanbul i början av oktober. Många har demonstrer­at mot Saudiarabi­ens kungahus.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP/ JIM WATSON Jamal Khashoggi tros ha mördats i Istanbul i början av oktober. Många har demonstrer­at mot Saudiarabi­ens kungahus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland